4.5.2016. 14:01
0
Znate li šta se dešava u vašem mozgu kada ne spavate u svom krevetu?
Možda ste i sinoć završili kod prijatelja, ostali da prespavate i tek jutros ste se vratili kući.

Koji god da je razlog što ste se ponekad našli u "tuđem krevetu", tj. niste spavali u svom krevetu ili kod kuće, ne treba da vas brine ako se niste naspavali.

To ne znači da niste prilagodljivi, već iza toga stoji naučno objašnjenje, koje je objavljeno u nedavnoj studiji u "Current Biology".

Ona je, naime, pokazala da svaki put kad spavate na nepoznatom ili polupoznatom mjestu samo polovina vašeg mozga "duboko zaspi", dok je druga, lijeva, uvijek "spremna" za eventualnu potrebnu akciju. Kako su otkrili naučnici, ova osobina nam je ostala još od početka čovječanstva, a prije je služila kao obrana od mogućih noćnih pretnji.

To "poluspavanje" može se dogoditi i ako ste se na primjer tek doselili u novo mjesto, pa se još niste saživjeli s prostorom.

Međutim, od osobine koja nas je nekad čuvala danas nema previše koristi, budući da je svijet u kojem živimo mnogo sigurniji, a i razlog zašto ponekad prespavamo na nekom drugom mjestu ne mora da bude negativan.

(Merima Druškić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.