1.10.2016. 22:41
0
Stvari koje nipošto ne smijete bacati u WC šolju
FOTO: Ilustracija
Kako biste uštedjeli novac, ali i zaštitili prirodu, donosimo listu od deset stvari koje se nikada, ali nikada ne smijete da bacate u WC šolju, a mnogi među vama to sigurno uporno rade.

1. Zubni konac
Konac za čišćenje zuba se ne razgrađuje u vodi i zato vam može izazvati probleme. Konac može ostati u cijevima odvoda, a velike količine konca mogu se zapetljati u klupko i vrlo brzo se pretvoriti u čep.

2. Ulje
Hrana koju jedete u WC šolji bi smjela da bude samo putem vaše probave. Iako je ulje tekuće, na niskim temperaturama ono postaje kruto te se taloži po zidovima cijevi, baš kao i po krvnim žilama. S vremenom otvor cijevi postaje sve uži i uži, a rezultat toga vam je sigurno jasan.

3. Flasteri
Većina flastera napravljena je od plastike, koja nije bio razgradiva te zbog toga zagađuje okolinu, ali se može zaglaviti u cijevima i izazvati začepljenje odvoda.

4. Lijekovi
Iako su topljive u vodi i neće začepiti odvod, tablete zagađuju vodu koja potom odlazi u naše rijeke i more, a u kojima se ljeti kupamo. Kanalizacijski filteri ne mogu takve hemikalije izdvojiti iz otpadnih voda i zato budite pametni i odgovorni.

5. Vlažne maramice
Iako ih zovemo maramicama, one nisu od istog sastava kao one papirnate. Vlažne maramice poput onih za bebe ili higijenu ruku ne mogu se razgraditi te time zagađuju okolinu, ali mogu ostati u cijevima i izazvati začepljenje odvoda.

6. Ubrusi
Iako su od papira baš kao i toaletni papir, ubrusi su napravljeni da traju, odnosno da se ne raspadaju tako lako. Upravo zbog toga oni su jedni od najbržih i najčešćih uzročnika zaštopavanja odvoda.

7. Higijenski ulošci i tamponi
Postoji jako dobar razlog zašto na vratima toaleta u restoranu stoji natpis - tampone i uloške bacajte u kantu za smeće. Ova higijenska pomagala upijaju veliku količinu tekućine zbog čega se mogu toliko proširiti da u trenu mogu začepiti odvodnu cijev.

8. Štapići za uši i blazinice
Oba higijenska pomagala nisu biorazgradiva te se mogu zaglaviti u cijevima, a vata u doticaju s tekućinom povećava svoj volumen 3 do 5 puta. Dovoljni razlozi zašto da ih bacite u kantu za smeće.

9. Opušci od cigarete
Filter cigarete je napravljen od sunđerastog materijala koji upija vlagu i povećava svoj volumen, a ne može se razgraditi. Dovoljan razlog da opuške nikada ne bacate u WC šolju.

10. Kosa i dlake
Iako dolazi iz našeg tijela to ne znači da im je mjesto u toaletu. Vlasi su tanke i nisu razgradive u vodi, a više vlasi zajedno lako će se zapetljati i stvoriti klupko dlaka koje je najčešći uzročnik začepljenig odvoda u domaćinstvu. Isto važi i za dlake od kućnih ljubimaca.


(Anesa Agović / CDM)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.