22.10.2016. 14:16
0
Šta se dogodi kada stavite novčić u zamrzivač?
Nestanak električne energije može izazvati velike probleme u vašem domu. Jedan od tih problema je i odmrzavanje i kvarenje hrane koja se nalazi u zamrzivaču. Namirnice će se po dolasku struje ponovo zamrznuti, ali to može biti opasno za vaše zdravlje jer nakon konzumacije takve hrane postoji opasnost od širenja salmonele i drugih bakterija.

Međutim, postoji način da ipak saznate da li i koliko dugo je vaš zamrzivač stajao bez struje. Moći ćete da saznate da li je hrana i dalje za konzumiranje ili je suviše dugo stajala na toplom.

Za to su vam potrebni šolja, novčić i voda. Sipajte vodu u šolju i stavite u zamrzivač da se zaledi. Kada u šolji ostane samo led, na vrh stavite i novčić i potom vratite u zamrzivač. Kada se, na primjer, nakon godišnjeg odmora vratite kući, prije konzumacije hrane iz zamrzivača, pogledajte gdje se novčić nalazi.

Ako je novčić i dalje na vrhu ili eventualno na sredini kocke leda u šolji, ili nije bilo nestanka struje, ili je struja nestala za kratko, pa se voda samo djelimično otopila.

Ukoliko se pak novčić nalazi na dnu šolje, to znači da struje nije bilo dovoljno dugo da se voda skroz otopi, a novčić potone skroz do dna. Tada je bolje da hranu iz zamrzivača ne spremate svojoj porodici, piše LikeMag.

(Adna Zukanović-Zilić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.