22.10.2016. 14:42
0
Ukoliko odjeću sušite na radijatorima trebali biste odmah prestati to da radite
Dolaskom zime stižu i problemi sa sušenjem oprane odjeće. Tako su, umjesto na balkonu ili dvorištu, mnogi prisiljeni odjeću sušiti na radijatorima, a to nije dobra ideja.

Škotski istraživači s Arhitektonskog fakulteta Mackintosh ustanovili su da mnogi domovi u Škotskoj imaju previše vlage, a upravo je sušenje veša u stanovima odgovorno za čak 30 posto te vlage. Tri četvrtine od stotinu ispitanih domova imalo je velik nivo vlage koja svaki dom pretvara u bogato rasplodno tlo za grinje i povećanu koncentraciju plijesni.

Ukupno 87 posto domaćinstava Glazgovu, u kojem je studija sprovedena, suši veš u kući po hladnom vremenu, od kojih dvije trećine njih odjeću suši na radijatoru. To povećava nivo vlage u domu za 30 posto onih dana kada se veš suši, odnosno za 15 posto za vrijeme ostalih dana.

Stručnjaci su zaključili da su manji, dobro izolovani domovi prave klopke za vlagu. Udisanje takvog vazduha može uzrokovati upalu, uglavnom kod osoba oslabljenog imuniteta ili može dovesti do alergijskih reakcija, pogotovo astme. Simptomi infekcije plijesnima uključuju kašljanje, neprestani umor, iritaciju očiju, grla i kože, glavobolje ili mučninu, prenosi CDM.

(Adna Zukanović-Zilić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.