15.11.2016. 16:40
0
Trikovi da vam u kući bude toplije, a računi za struju manji
Teška je to dilema - smanjiti grijanje, smrzavati se i tako štedjeti novac ili učiniti dom ugodno toplim - što može značiti plaćanje velikih računa za grijanje i bankrot.
Postoje trikovi kako da vam u kući bude toplo, a da to ne rezultira većim troškovima. Sve što treba da uradite jeste da slijedite vrlo jednostavne trikove.

Provjerite bježi li vam toplina kroz loše izlovane prozore. Ako negdje prokazi, zaštitite ih dodatno gumenom trakom.

Ako nemate termostat, svakako ga nabavite. Ugradnja automatskog termostata na radijatore je, takođe, mjera uštede jer održava temperaturu prostora na istom nivou. Osim toga, odlična je odluka nabaviti i digitalni tajmer kojim možete odrediti kada će se grijanje paliti ili gasiti, odnosno pojačati ili smanjiti. Npr, namjestite ga da se upali ili pojača sat prije dolaska kući, tako grijanje neće raditi cijeli dan, a u domu će biti toplo. 

Iskoristite svu energiju koja izlazi iz radijatora.

Iza radijatora koji se nalaze na spoljnim zidovima, ispod prozora, stavite foliju. Tako će prolaz topline biti usmjeren na prostor, a ne na prozor. Dobro je i staviti dodatnu toplotnu izolaciju iza radijatora koji se nalaze na spoljnim zidovima, npr. stiropor. Na taj način će se ponovno gubiti manje topline.

Budite mudri s provjetravanjem kuće, da ima svježeg vazduha. Provjetrite dom nekoliko puta dnevno po pet minuta, pa prozore ili vrata skroz zatvorite.

Zavjese i roletne koristite noću kako bi više toplote ostalo u stanu. 

Ako dimnjak ne koristite, zatvorite ga jer je nekorišćeni dimnjak kao rupa u plafonu kroz koju ulazi hladan vazduh. Stručnjaci procjenjuju da se kroz otvoreni dimnjak gubi oko 25 posto energije potrebne za zagrijavanje prostora.

Tokom vrlo hladnih dana ne gasite grijanje, smanjite ga ako niste kod kuće. Puno energije se troši zagrijavanjem hladnog prostora pa pokušajte držati temperaturu podjednakom - tokom dana na oko 20, a noću na 15 stepeni.

Ako imate parket ili pločice, zimi ih prekrijte tepihom.

Pazite na nešto ispred ili iznad radijatora ne ometa širenje toplote prostorom. Daska postavljena iznad radijatora je prepreka toplom vazduhu da izlazi kroz prozor pa ju je dobro imati. Radijatore nemojte zaklanjati zavjesama ili namještajem jer to onemogućuje zagrijavanje prostora pravilno.

(CDM/Alen Avdić)
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.