28.2.2017. 16:12
0
Uzgoj nara iz sjemenke: Imajte svoju egzotičnu biljku kod kuće
U posljednje vrijeme veoma je popularno u prozoru gajiti egzotične biljke. To je zato što one imaju atraktivan dekorativan izgled, i u stvari, njihov odgoj uopšte nije težak.

Mnogi od vas su već iskusili uspjeh u poduhvatu sadnje limuna iz sjemenke i ananasa u saksiji. Ako ste riješili zasaditi nešto neuobičajeno u svom domu, preporučujemo vam da počnete od nara, piše “Stvar ukusa“…

Pripremili smo za vas jednostavno uputstvo, koje će pomoći pretvoriti želju u stvarnost:

Za početak nabavite zreo nar. Očistite ga od kore, pojedite ga, ali ostavite nekoliko koštica. Neka se suše 24 sata.

Zatim stavite koštice u vodu na dva dana na temperaturu 20-22 stepena. Vodu mijenjajte na svakih 12 sati.

Uzmite manju saksiju i napunite je mješavinom pijeska i treseta (1:1).

Navlažite i zasadite koštice na dubinu oko 2 cantimetra. Pokrijte saksiju providnom folijom, stvarajući tako efekat staklene bašte. Svaki dan skidajte foliju na kratko vrijeme.

Biljka treba da dobija dovoljnu količinu vode i sunčeve svjetlosti. Zalivajte nar, kad zemlja počne da se suši. Prvi izdanak možete očekivati već poslije 7-10 dana. Kada se pojave prvi listovi, biljku presadite u veću saksiju sa standardnim zemljištem.

Nar će procvjetati poslije 9 mjeseci. Tri mjeseca nakon cvjetanja, počeće davati plodove.

(Merima Druškić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.