26.5.2020. 21:25
0
Koliko temperatura u vašim domovima utječe na obaranje imuniteta
Suh zrak i sjedenje pored izvora toplote izazivaju oticanje sluzokože dišnih puteva, te ona postaje podložnija za alergene, bakterije i viruse

Unošenjem dovoljno vitamina i minerala, izbjegavanjem zadimljenih i zagušljivih prostorija jačate imunitet i smanjujete opasnost od prehlada i gripa. Iako nam je toplota ugodna, temperatura u stanu ne bi smjela da prelazi 19 stepeni.

Suh zrak i sjedenje pored izvora toplote izazivaju oticanje sluzokože dišnih puteva, te ona postaje podložnija za alergene, bakterije i viruse. Isušena sluzokoža gubi elastičnost i na njoj se mikroorganizmi brže razvijaju.

Smanjena vlažnost zraka kod zdravih osoba izaziva nadražajni kašalj i promuklost, a kod astmatičara i pacijenata s kroničnim bronhitisom napade gušenja.

Što se tiče jačanja imuniteta hranom, svakodnevno bi trebalo jesti jabuke, citrusno voće i svježe povrće, koje možete zamijeniti i zamrznutim. Suho voće, poput suhih šljiva, smokvi i grožđa, predstavlja riznicu neophodnih minerala, suglasni su liječnici.

Drastično unošenje u organizam vitaminskih preparata nije uvijek dobro.

Vitamini iz voća i povrća bolji su od umjetnih, jer se s njima ne možete predozirati, što se za suplemente ne bi moglo tvrditi. Ako već uzimate vitaminske dodatke, posavjetujte se sa svojim liječnikom. Osim teške hrane, veliki izazov za zdravlje u ovom razdoblju predstavlja i činjenica da se malo krećemo i mnogo vremena provodimo u zatvorenim prostorijama.


(Lejla Trle) 

Dom
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.