5.8.2020. 15:37
0
4 načina da uljepšate kuhinju u podstanarskom stanu
Uređenje podstanarskog stana može biti popriličan izazov. Sa jedne strane želite da prostor što više ’odomaćite’ kako biste se tu osjećali ugodno i kako bi barem malo bio odraz vaše ličnosti, a s druge strane morate se stalno ograničavati budući da ste svjesni činjenice da vi niste vlasnici tog prostora i da je neizvjesno koliko dugo ćete tu ostati.

Uzimajući to sve u obzir, nimalo nije lako pronaći kompromis. Sljedeća lista savjeta može vam pomoći da unesete dašak sopstvenog stila i duha, a ovog puta fokusirali smo se na uređenje kuhinje u podstanarskom domu. S malo sreće i uz prave detalje imaćete osjećaj da ste kod kuće skoro preko noći!

Koordinirajte kolor šemu

Odabir kohezivne kolor šeme jedan je od najlakših načina da objedinite izgled neke prostorije. Iako bi klasični savjet bio da šemu gradite oko jedne boje zidova u ovom slučaju najbolje bi bilo da se držite vaših privatnih predmeta prilikom koordinacije kolor šeme. Upravo to su postigli vlasnici kuhinje sa slike pa su tako krupnije stvari poput postojećih stolica uspješno iskordinirane sa sitnicama poput alatki za pečenje i spužvica za pranje tako da zajedno stvaraju odličan estetski efekt. U ovom slučaju je ključno bilo kreiranje kontrasta. Trebate pažljivo pogledati koji tonovi dominiraju u postojećoj kuhinji i zatim dodati boje koje će odskakati i osvježiti sveukupan dojam.

Neka namještaj bude interesantan

Osim ako vaš podstanarski stan nije već u potpunosti namješten bit će vam potrebno da unesete nekoliko vaših unikatnih komada kako biste upotpunili prostor. Pitate se kako da prostor koji vam je na raspolaganju učinite vizuelno interesantnijim? Ako ste odlučili da budete hrabri i napravite nešto drugačiji efekt razmislite o tome da ubacite nekoliko stolica u jarkim bojama kao što je bio slučaj s ovom kuhinjom. Te stolice mogu vrlo lako postati ključna ili fokalna tačka vašeg dizajna oko koje će se koordinisati svi ostali detalji. Ako se takvi detalji ipak ne uklapaju u vašu estetiku postoje i suptiliniji načini da napravite zanimljiv efekt: poigrajte se s oblicima. Zamijenite standardne kvadratne i kockaste forme sa namještajem koji je blago zakrivljen i ima zanimljivu strukturu.

Dodajte tepih

Tepih se može iskoristiti za postavljanje temelja dekora u dnevnoj ili spavaćoj sobi i za označavanje prostora u okviru kojeg se kasnije postavljaju ključni komadi namještaja (poput kreveta ili kauča). Tepih možete za istu stvar iskoristiti i u kuhinji tako što će imati dvojnu funkciju: poboljšavanje estetskog dojam same prostorije i bolju zaštitu poda ispod što će vam biti veoma korisno sa obzirom da se radi o podstanarskom stanu gdje uvijek morate biti dodatno pažljivi.
Ne zaboravite dekorirati zidove

Slike ili fotografije na zidu uvijek vam mogu pomoći oko dodavanje daška vaše ličnosti sveukupnom dojmu. Kuhinja nije izuzetak, a glavno pravilo je da odaberete umjetnine koje će se lijepo uklapati u glavnu kolor šemu koja preovladava u prostoru. Ako želite izbjeći stvaranje rupa u zidu kupit dvostranu ljepljivu traku ili stavite uramljene fotografije na postojeće police.




(Nermana Crnčalo)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.