11.2.2022. 13:35
0
Anegdota iz dimnjaka: Dimnjačara napali štakori, kolega pobjegao, Jadranko ih podavio rukama
Iako se na ulicama bh. gradova rijetko viđaju dimnjačari koji, obučeni u crno odijelo od glave do pete, idu na intervencije, mnogi građani i dan-danas vjeruju u mit da hvatanje dimnjačara za dugme na uniformi ili njihovu četku donosi sreću.

No, uprkos toj činjenici, zbog opasnosti koju sa sobom nosi ovaj zanat, sve je manje mladih koji se odlučuju da na ovaj način sebi zarade koru hljeba. U prilog tome govore i podaci koje smo dobili iz Udruženja dimnjačara BiH, koje je osnovano 22. maja 2011. godine u Sarajevu. Osnivači su bili predsjednik Udruženja, rahmetli Selim Ekmekčić, predsjednik Skupštine, rahmetli Mehmed Begić te članovi Nihad Kujraković i Jadranko Đurić.

Pasivni članovi
Međutim, na sjednici Skupštine Udruženja dimnjačara u BiH, koja je održana u Zenici 22. decembra 2021. godine, izabrano je novo rukovodstvo te je jednoglasnom odlukom za novog predsjednika Udruženja izabran Mirza Ekmekčić, a za predsjednika Skupštine Medžida Habibovića.

- Danas Udruženje dimnjačara u BiH broji ukupno 40 pasivnih članova. Aktivno ih je 15 i dolaze iz Mostara, Brčkog, Bugojna, Zenice, Sarajeva, Prnjavora, Ključa, Stanara, Prijedora i taj broj lagano raste. U našim redovima imamo i četiri žene, koje poslove dimnjačara obavljaju u Sarajevu, Brčkom i Mostaru - kazao je Mirza Ekmekčić, novi predsjednik ovog udruženja.

Prema njegovim riječima, mnogi građani na vrijeme osiguraju i očiste svoje dimnjake za zimsku sezonu, ali ima i onih koji dimnjake ne očiste te čekaju zimu ili neko začepljenje da to urade.

- Osnovne cijene usluga trenutno variraju u čitavoj BiH. Obično čišćenje dimnjaka se kreće od 30 pa do 150 KM, sve zavisi u kakvom je stanju dimnjak, da li je samo potrebno čišćenje ili je u pitanju mašinsko brušenje i osposobljavanje dimnjaka od katranskih naslaga. Pregled videoinspekcijskom kamerom košta100 KM - pojasnio je Ekmekčić.

Smiješna situacija

Prisjetio se jedne smiješne situacije koja se još prepričava među dimnjačarima.

- Kada je kolega Jadranko Đurić iz Brčkog čistio dimovodni kanal u dužini od 15 metara, napala su ga tri štakora. Nasreću, kolega je bio zavezan za noge, tako da ga u slučaju neželjene situacije može neko izvući vani. Međutim, kolega koji je bio s njim i koji je to trebao uraditi se prepao i pobjegao, dok je Jadranko od straha podavio štakore rukama - ispričao je Ekmekčić.

Za kraj razgovora apelirao je na mlade da ne bježe od ovog zanata, a da bi se njime bavili, moraju imati adekvatnu školu, jer tako nalažu federalni i zakon RS te Distrikta Brčko, prenosi avaz..

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.