6.7.2022. 13:11
0
Kako zaštititi stanove i kuće od provala
Nije novost da su provale u stanove i pljačke česte u ljetnom periodu, u vrijeme godišnjih odmora i slično. Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo stoga je građanima ponudilo nekoliko savjeta i preporuka kako da zaštite svoju imovinu.

Prema tim savjetima, najviše provala u stanove događa se za vrijeme godišnjeg odmora i u dane vikenda kada niste u svom stanu – kući. Prije nego što izvrši provalu u vaš stan, lopov vas prati, provjerava vaš telefonski broj ili vam pozvoni na vrata i navodno traži neku osobu, a potom se ispričava i kao, čudi se, kako taj ne stanuje baš tu. Vašu bravu, ako ne otvori podesnim ključem ili uz pomoć alata, zvanog „češalj“, lomi uz pomoć naprave „top lomač“ ili najobičnijim kliještima – papagajkama, navode iz MUP-a KS.

Građanima preporučuju da budu pažljivi u sljedećim slučajevima:

- Ako idete nakratko iz stana u posjetu susjedu, prijatelju ili porodici, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u Vaš stan i za veoma kratko vrijeme odnose novac, zlatni nakit, oružje ili vrijedniju tehničku robu.

- Ukoliko ste u mogućnosti ugradite alarm, jer je to efikasan način zaštite od provale, ali i požara i poplave, jer se obično ugrade senzori pokreta, ali i oni na dim ili vlagu.

- Ugradnja kamere daje mogućnost video-kontrole i dojave eventualnog pokušaja provale.

- Ugradnjom lažne kamere nećete obmanuti provalnika.

- Veoma korisna može biti i ugradnja tajmera za svjetlo, posebno rasvjete koja se uključuje na pokret.

- Ako idete na godišnji odmor, obavijestite o tome susjede, oni će obratiti više pažnje na Vaš stan i dajte nekom od susjeda ključ od sandučića za poštu, jer nagomilana pošta je alarm za provalnika da u stanu u tom periodu niko ne boravi.

- Sav novac i zlatni nakit povjerite bližoj rodbini na čuvanje ili pohranite u trezor neke banke.

- Fotografirajte nakit i dragocjenosti radi prepoznavanja i lakšeg pronalaska.

- Ne spuštajte roletne na prozorima do kraja, jer lopovi i to prate. Ako primjete da su roletne spuštene par dana, odmah će zaključiti da u stanu nema nikoga.

- Ne objavljujte na društvenim mrežama da putujete.

- Ne postavljajte na internet - društvene mreže, fotografije vrijednih predmeta i nakita koje imate u svom stanu ili kući.

- Ne ostavljajte u blizini prozora ili vrata predmete na koje se lako popeti i tako ući na više spratove.

- Ako ste u mogućnosti, pored glavne brave na ulaznim vratima ugradite i dodatnu - pomoćnu bravu.

- Ukoliko je riječ o dužem odsustvu, korisno je ostaviti ključ od stana ili kuće pouzdanoj osobi koja će povremeno, u nepravilnim vremenskim razmacima obilaziti prostor.

- Uložak brave postaviti tako da dio koji je okrenut prema vani bude u ravnini sa vratima, tako da ga je nemoguće obuhvatiti "papagajkama" i polomiti.

- Zapisati serijske brojeve skupocjenih uređaja (tehničke robe) i oružja.


(Patria/Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.