14.10.2022. 8:52
0
Zimsko računanje vremena: Evo kad se pomiču kazaljke na satu
U noći s 29. na 30. oktobar 2022. kazaljke na satu pomiču se jedan sat unazad. To znači da možete spavati sat vremena duže. No, nakon pomicanja kazaljki na satu očekuju se kraći dani u poslijepodnevnim satima.

Promjene vremena uvijek se rade vikendom, u noći sa subote na nedjelju. Prelazak na zimsko računanje vremena ove će se godine dogoditi zadnjeg vikenda u oktobru, u noći s 29. na 30. oktobar 2022. Kazaljke na satu bit će pomaknute za tačno jedan sat unazad, odnosno s tri sata ujutro na dva, javlja wa.de.

Ideju o ljetnom računanju vremena 1784. godine je prvi dobio izumitelj, naučnik, a kasnije i predsjednik SAD-a Benjamin Franklin. Svojim prijedlogom navodno se samo šalio. Imao je 78 godina i u to je vrijeme već osam godina živio u Parizu. Borio se s raznim bolestima i često nije napuštao svoj dom u pariškom predgrađu Passy. Društvo su mu pravili prijatelji. Jedan od njih je bio izdavač lista “Journal de Paris” koji ga je zbog njegovog humora uvijek hrabrio da piše kratke tekstove o svakodnevnim problemima. Franklin je u jednom članku spomenuo ljetno računanje vremena, no kako je bila riječ o šaljivom članku, nije jasno je li doista mislio ozbiljno.

U Njemačkoj je ljetno vrijeme uvedeno za vrijeme Prvog svjetskog rata, od 30. aprila do 1. oktobra 1916., kako bi se dužim korištenjem dnevne svjetlosti uštedjela energija koja se trošila na proizvodnju u ratnoj industriji. Primjer je iste godine slijedila Velika Britanija. Od 2002. godine Evropska unija odredila je zadnju nedjelju marta kao početak i zadnju nedjelju oktobra kao završetak ljetnog računanja vremena.


(Admir O.)

VrijemeSat
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.