7.3.2023. 22:48
0
Električar objasnio: Ovo je uređaj koji guta struju, cijele zime ćete raditi samo za račune
Ljudi tokom zime imaju svoje metode za grijanje. Neka su isplatljivija, a neka papreno skupa.

Električar Milan Bojičić je objasnio do detalja koja su najopasnija, prenosi Vecernji.ba.

Grijalice na struju su u vjerovatno jedan od najčešćih oblika grijanja prosječnih kućanstava. Njihovo učestalo korištenje može zahvaliti činjenici da se često radi o uređajima koji su više nego pristupačni za budzet građana i predstavljaju praktično rješenje kada je potrebno brzo zagrijati određenu prostoriju.

Ipak, takav način dogrijevanja stambenih prostorija ima svojih loših strana, na prvom mjestu loš odnos uloženog i dobijenog, a na drugom, nesigurnost za korištenje.

Najopasniji uređaji za grijanje su uljani radijatori, kvarcne grijalice i kaloriferi iz razloga što su lako zapaljivi, a na sve to su veliki potrošači. S obzirom na količinu toplote koju daju imaju jako mali učinak. Najmanje su ekonomični od svih uređaja koji služe za grijanje. Sve ekonomične i pristupačne varijante su jaki potrošači, pa imajte u vidu ako kupite ‘jeftinu’ grijalicu, dati ćete mjesečno pravo malo bogatstvo na račune za struju – upozorava električar Milan Bojičić.

To su uređaji koji imaju slab stepen IP zaštite, njihovi dijelovi su lako topivi i zapaljivi, mogu se zapaliti sve i da vodite računa, odnosno na njima ne ostavljate nikakvu odjeću – dodaje. S druge strane, kako Bojičić savjetuje, bolje rješenje je inverter klima sa kojom ćete izbjeći visoke troškove imajući u vidu da troši zanemarljivu količinu električne energije.

Grijanje je kompletan sistem koji treba isplanirati prije sezone grijanja, a najgore rješenje je kupovina grijalice, posebno ako ne raspolažete velikim proračunom. Ta vrsta uređaja za grijanje će vas orobiti, radit ćete čitave zime samo kako biste platili račune za struju – navodi Bojičić.

Prema njegovom iskustvu, inverter klime su najoptimalnije rješenje i mogu biti stalno upaljene ili se paliti po potrebi, sve u ovisnosti od vanjske temperature i od toga kolika temperatura želite da vam bude u kući ili stanu.

Kada je riječ o grijalicama za kupaonicu koje su sve prodavanije, stručnjak ističe da su grijalice u kupaonici “gutači struje” jer za jedan sat rada potroše 2 kilovata, dok inverter klima troši 0, 8 kilovata po satu.

Više se isplati radijator koji radi na struju, sigurniji je, manji je potrošač, a može da vam poslužiti i za sušenje veša – savjetuje iskusni električar koji napominje da se nijedan tip grijalice nipošto ne smije uključivati u produžni kabel.

Produžni kabel je pomoćno sredstvo i možete ga koristiti samo ukoliko u njega priključite punjač za telefon ili nešto slično. Nijedna grijalica ne smije u produžni kabel, čak ni pegla – zaključuje.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.