23.10.2015. 14:59
0
Kanton Sarajevo će stvoriti povoljan poslovni ambijent za ulaganja
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković primio je danas delegaciju privrednika iz Austrije, koju je predvodio ambasador ove države u BiH Martin Pammer.

- Sarajevo, ali i Bosna i Hercegovina s Austrijom imaju posebne historijske veze zbog čega vas, između ostalog, smatramo sastavnim dijelom naše regije i zato želimo da intenziviramo odnose ne samo na privrednom, nego i na kulturnom nivou, jer mi razmišljamo i radimo regionalno - istakao austrijski privrednik Marian Wakounig, te dodao kako su oni raspoloženi da na području Sarajeva otvore preduzeća u kojima bi radili i naši ljudi.

Premijer Konaković je kazao da je upravo sad došlo pravo vrijeme za investiranje, jer ova vlada ima jasne ekonomske ciljeve, i nastojat će u narednom periodu pomoći razvoj malih i srednjih preduzeća, za koja je u narednoj godini planirala izdvojiti oko dva miliona KM.

- Trenutno imamo četiri sektora u kojima bilježimo rast i to u turizmu, obrazovanju, IT sektoru i drvno-metalskoj industriji. Intenzivno radimo na izmjenama zakonskih regulativa, jer su to neophodne pretpostavke za njihov dalji razvoj - pojasnio je premijer Konaković. 

On je ukazao i na to da se puno čini i na reformi obrazovanja, jer je jako važno da djeca od samih početaka školovanja kao obavezan predmet imaju informatiku, stoga se planira da Sarajevo postane obrazovni centar u kojem će studirati oko 20.000 studenata iz inostranstva.

Susretu s austrijskim privrednicima prisustvovali su ministri finansija, privrede i saobraćaja Jasmin Halebić, Muharem Šabić i Mujo Fišo

Ministar Šabić je upoznao goste da se na web stranici Ministarstva privrede može odnedavno naći i vodič za investiranje, koji će u skorije vrijeme biti preveden i na njemački jezik, te najavio da će na stranici resornog ministarstva biti objavljen i spisak kantonalnih firmi pogodnih za investiranje.

- Namjera nam je stvoriti povoljne uvjete za ulaganje i pri tome bitno skratiti vrijeme i procedure za registraciju firme i potencijalnih ulagača - potcrtao je ministar Šabić te pojasnio da je u Kantonu Sarajevo trenutno moguće realizirati investiranje kroz primjenu zakona o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, saopćila je Press služba KS.

(FENA)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.