24.10.2015. 22:25
0
Odrastao je u siromašnoj porodici, a danas je najbogatiji čovjek na svijetu
Bill Gates više nije najbogatiji čovjek na svijetu. S trona ga je skinuo Amancio Ortega, španski tekstilni magnat i vlasnik trgovačkog lanca Zara.

Kako javlja Forbes, osnivač  Zare i multimilijarder prestigao je Billa Gatesa s bogatstvom od 79,8 milijardi dolara (71,83 milijardi eura).  

Za razliku od većine najbogatijih ljudi svijeta, Ortega potiče iz siromašne porodice. Rođen je 1936. tokom Španskog građanskog rata, a njegova je porodica jedva spajala kraj s krajem. Napustio je školu kao tinejdžer te se zaposlio kao dostavljač u prodavnici. S 40 godina osnovao je Zaru, brzorastući modni maloprodajni lanac koji se prvo proširio u Španiji, zatim u Portugalu i Francuskoj, a danas je prisutan širom svijeta.

Prema Forbesu, Ortegino bogatstvo u proteklih je 24 sata naraslo za 5,3 posto odnosno za četiri milijarde eura, za što su djelomično zaslužne i dionice Inditexa, kompanije koja posjeduje Zaru.

(Nedim Pobrić)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.