8.1.2016. 9:01
0
Jelka Milićević: U martu kredit od MMF-a!
Spremni smo za novi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), izjavila je za "Dnevni avaz" federalna ministrica finansija Jelka Milićević, koja je istakla da bismo već u martu mogli očekivati definirane tranše kreditnog aranžmana ukupne vrijednosti od 1,2 milijarde KM.

Ministrica finansija FBiH istakla je za "Avaz"da su praktično stvoreni svi ključni preduvjeti da se pozitivno okončaju završni razgovori s predstavnicima Misije MMF-a planirani za drugu polovinu ovog mjeseca. Kredit bi u potpunosti stabilizirao, u prvom redu entitetske budžete i otvorio mogućnost pokretanja razvojnih projekata te realizacije planiranih investicija, posebno u zapošljavanje.

Nakon toga bi se, njena su očekivanja, naša država mogla naći na dnevnom redu sjednice Odbora izvršnih direktora ove međunarodne finansijske institucije u Vašingtonu planirane za februar.

- Federacija je već ranije bila spremna za ovaj aranžman. Ispunili smo sve predmjere. RS je kasnije uspjela realizirati svoje, među kojima i Zakon o radu, pa su onda sve razine vlasti uspjele usvojiti proračune. RS, doduše, treba završiti još jednu predmjeru, a to je reguliranje stanja u „Banci Srpske". Ali, mislim da će oni to vrlo skoro završiti, jer uveli su privremenu mjeru u toj banci, a radi se na njenoj sanaciji - kazala je Milićević.

Potvrdila je opredjeljenje bh. vlasti da se sa MMF-om zaključi tzv. prošireni aranžman, odnosno ojačani program reformi, koji će trajati dvostruko duže, četiri do pet godina, te koji uključuje strukturalne uvjete.

- Od samog početka smo sa MMF-om pregovarali duži rok otplate, jer svi dosadašnji aranžmani bili su vezani uz trajanje od dvije godine. Nama to ne odgovara. Sada će trajati oko četiri godine, s rokom otplate od deset godina. Vrlo brzo ćemo, po dolasku Misije MMF-a, imati informaciju hoće li to tako ostati. Oni nas budno prate i analiziraju šta radimo - kazala  je Milićević.

Ona je naglasila da su vlasti u pismu namjere navele niz strukturnih reformi te su, kada je riječ o prioritetima, visoko pozicionirali osiguranje budžetske stabilnosti na svim nivoima.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.