12.1.2016. 11:51
0
Šarović: Za dva i po mjeseca izvezeno mlijeka i mliječnih proizvoda u iznosu od 900.000 KM
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odgovarajući na poslaničko pitanje, kazao da je za dva i po mjeseca, zaključno s 1. decembrom 2015. godine, izvezeno mlijeka i mliječnih proizvoda u ukupnom iznosu od 900 hiljada KM.

Poslanik Miroslav Milovanović (SNSD) je na današnjoj sjednici ministru Šaroviću postavio pitanje kolika je ukupna količina u kilogramima i kolika je ukupna vrijednost izvezenog mlijeka i mliječnih proizvoda u EU otkako je skinuta zabrana izvoza iz BiH u EU?

Ministar Šarović je kazao da se podaci s kojima raspolaže Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH odnose na period do 1. decembra 2015. godine, s obzirom na to da statistički podaci za decembar još nisu dostupni.

Podsjetio je da su prve količine izvezenog mlijeka iz naše četiri odabrane mljekare za izvoz mlijeka u EU počele od 11. septembra 2015. godine, što znači da se podaci mogu odnositi na nekih dva i po mjeseca.

- U ovom periodu, za ovih dva i po mjeseca, izvezeno je mlijeka i mliječnih proizvoda u ukupnom iznosu od 900 hiljada KM. Od toga, jogurta u količinama od 268 tona, sira u količini od 45 tona, tvrdog sira sa zrenjem preko šezdeset dana, mlijeka i pavlake u prahu 11 tona i neke druge vrste mlijeka i mliječnih proizvoda u manjim količinama - naveo je ministar Šarović.

Dodao je da će podatke za decembar imati u toku januara.

- Ovo je, rekao bih, solidan rezultat, obzirom da su prve količine krenule 11. septembra i da je potreban odgovorajući period preuzimanja ili vraćanja ranije izgubljenog tržišta u vremenu kada BiH nije mogla izvoziti mlijeko i mliječne proizvode, unazad dvije i po godine - zaključio je ministar Šarović. 

(FENA) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.