10.2.2016. 16:29
0
Dragan Čović: Privatiti uvjete EU i zaštititi domaću proizvodnju
Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izjavio je da je Predsjedništvo BiH na današnjoj sjednici potvrdilo jučerašnje odluke Vijeća ministara BiH kako bi mogli biti nastavljeni pregovori sa Evropskom unijom.
Čović je dodao da je Predsjedništvo, između ostalog, donijelo odluku o početku pregovora vezano za trgovinski dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Predsjedavajući je još jednom potvrdio svoj optimizam uoči podnošenja aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji, naglasivši da sam čin predaje neće značiti ništa ukoliko se ne bude pratio strateški put.

- Zaštita domaće proizvodnje i prihvatanje uvjeta EU -

„Od Predsjedništva je traženo da donese zaključak o pregovorima, i donijeli smo ga. On je jasan okvir pregovaračima, a zašto oni to nisu ranije uradili ni u 12. mjesecu prošle godine ni u prvom ove, to ne znam. Vrlo jasan je okvir za pregovore. S jedne strane, moramo prihvatiti uvjete Europske unije, a s druge zaštiti domaću proizvodnju. To se može. Ko kaže da se ne može, vodi nas u drugu priču. Od glavnine pitanja koja su otvorena, samo dva su sporna što se nas tiče. Jedno se tiče mesa i mesnih prerađevina, a drugo mlijeka i mliječnih prerađevina. Vjerujem da kroz razgovore, naši pregovarači, ali i svi mi koji obavljamo državne i druge funkcije, moramo se angažovati. Zamolićemo predstavnike EU da nam ne postavljaju drugačije standarde od onih koje su imale druge zemlje članice prilikom pregovora. Mislim da ćemo to brzo riješiti, a onda se postavlja pitanje zašto do sada nismo, u zadnje dvije godine, donijeli mehanizme zaštite naših proizvođača u svakom dijelu BiH“, kazao je Čović. 

Naglasio je kako je pred Bosnom i Hercegovinom dug put pristupanja evropskoj porodici.

„Pred nama je dug put. Od podnošenja zahtjeva do kandidatskog statusa nekome je trajao godinu, nekom dvije, od kandidatskog do statusa člana nekima traje i 30 godina. Najveći rizik koji danas postoji u ovoj zemlji je da ne predamo zahtjev i ne postanemo kandidat za Evropsku uniju. Ako bi se to desilo, stvarno bismo bili osuđeni na ispaštanje ovdje“, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Čović je prokomentarisao i to što je Vijeće ministara BiH usvojilo sistem mehanizma koordinacije, prije nego što su to učinile entitetske vlade.

„Sve obaveze za predaju aplikacije smo završili. Nažalost, oko toga se uvijek špekulira. Osobno sam imao prigodu da izvijestim predstavnike Europske unije da smo ispunili sve zahtjeve. Znamo da je mehamizam koordinacije i 2013. bio u raspravama i tada je usvojen na entitetskoj razini. Obavijestio sam javnost da je dokument mehanizma koordinacije donesen još u sedmom mjesecu prošle godine, istina uz zaključak da su neophodne određene preinake. Sada su usvojene dopune i mehanizam koordinacije je usvojen i formalno objavljen u službenom glasilu. Time smo ispunili naše obaveze i molim da više niko ne špekulira s tim da li podnosimo vjerodostojnu aplikaciju", kazao je Čović.

Dodao je kako je ideja da BiH u drugoj polovini 2017. godine dobije kandidatski status, dodavši kako su to velike obaveze i da će se određene odluke morati mnogo brže donositi. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH očekuje da će se do kraja februara u parlamentu naći prijedlog teksta novog izbornog zakona, a da će u martu taj zakon biti usvojen sa svim detaljima oko Mostara, kao i odluke iz Strazbura vezane za predmet Sejdić-Finci.

- U martu posjeta Zagrebu, u aprilu u Sarajevu visoka turska delegacija -

Predsjedništvo je donijelo odluku o zvaničnoj posjeti Hrvatskoj sva tri člana Predsjedništva BiH 8. i 9. marta. Protokol još uvijek nije usvojen, ali kako je Čović rekao, nastojaće da se sastanu sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, predstavnicima Sabora i Vlade.

Najavio je da bi u aprilu BiH trebala posjetiti visoka delegacija Republike Turske, ali nije precizirao ko će biti u toj delegaciji.

BiH će 15. februara u Briselu predati aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji. Delegaciju BiH predvodiće Čović, a sa njim će biti predstavnik Ministarstva inostranih poslova i predstavnici BiH u Briselu. 
(Anadolu Agency)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.