22.2.2016. 9:51
0
Preveliki industrijski kapacitet Kine predstavlja sve veću prijetnju po ekonomiju Evrope
Preveliki industrijski kapacitet Kine, posebno u sektoru čelika, predstavlja sve veću prijetnju po evropske ekonomije, saopšteno je danas iz Evropske trgovinske komore.

Predsjedavajući Evropske trgovinske komore Jerg Vutke rekao je da Kina u proteklih nekoliko godina gomila mašineriju i ljudstvo mnogo brže od potražnje. 

"Potrebno je ukinuti protekcionizam lokalnih radnika i poslovanja. Što duže budu čekali, više će imati problema", kaže Vutke, sugerišući da bi kineske vlasti morale da riješe problem što je moguće prije. 

Preveliki kapacitet kineskog sektora čelika porastao je sa 132 miliona tona 2008. godine na 327 miliona tona tokom 2014. godine. 

Pretjerani kapacitet dovodi do toga da Kina na međunarodno tržište izvozi čelik po "damping" cijenama. 

Evropska komisija je početkom mjeseca uvela privremene anti-damping carine na hladno-rolovani čelik iz Kine i Rusije, a pokrenuta je i istraga o uvozu ravnih cijevi, teških ploča i vrelo-rolovanog čelika iz Kine. 

EU je ranije uvela i niz antidamping i antisubvencionih carina na kineske proizvode, od solarnih panela do keramčkih pločica. 

(Srna)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.