10.3.2016. 18:59
0
Evropska centralna banka snizila kamatnu stopu na nulu
Evropska centralna banka (ECB) danas je snizila vodeću kamatnu stopu u eurozoni na nula posto. Istovremeno su guverneri u Frankfurtu na Majni pooštrili takozvanu kaznenu kamatu za banke koje drže kod ECB-a "parkirani" novac, kako bi time stimulisali veće kreditiranje ekonomije.

Kazna za takvo držanje novca porasla je s 0,3 na 0,4 posto, tu bi kamatu banke trebale plaćati ECB-u ako kod njega drže svoj novac. 

Sa sadašnjih 60 milijardi eura na mjesec guverner Mario Draghi povećava otkup obveznica na 80 milijardi eura, čime još više pojačava politiku kvantitativnog popuštanja. 

Slijedi, dakle, još veća poplava eura na tržištima, a zasad je predviđeno da ta politika ECB-a traje do marta 2017. godine.

(Nedim Pobrić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.