7.4.2016. 14:52
0
Uspostavljen Revolving fond za energijsku efikasnost i produžen UNDP projekt
Svečano potpisivanje ugovora o uspostavljanju Revolving fonda za energijsku efikasnost između Fonda za zaštitu okoliša FBiH i Union banke, i potpisivanje Amandmana za 2016. na Sporazum između Ambasade Švedske u BiH i Razvojnog programa UN-a (UNDP) u BiH putem projekta Zeleni ekonomski razvoj (GED) upriličeno je danas u Sarajevu.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu izjavila je da su uspostavili izvanredno partnerstvo s entitetskim fondovima za zaštitu okoliša da bi generirali i održavali sredstva za projekte vezane za okoliš, od kojih je jedan i energijska efikasnost, prenosi Avaz.

Istakla je primjere obdaništa u Bosanskoj Krupi i bolnice u Novoj Biloj u kojima su mjere energijske efikasnosti omogućile značajne uštede finansijskih sredstava koja su potom iskorištena za poboljšanje usluga tih ustanova.

Savjetnica Ambasade Kraljevine Švedske u BiH Marie Bergström rekla je da su očekivani rezultati provođenja mjera energijske efikasnosti otvaranje novih radnih mjesta, uštede u budžetima, obuka ljudi, te zaštita životne sredine, a poznato je kakav je kvalitet zraka ponekad tokom zime u Sarajevu.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Safet Harbinja naveo je da je uspostavljanje Revolving fonda izuzetno važno jer osigurava održivo finansiranje sektora energijske efikasnosti u BiH jer u budžetima nema dovoljno sredstava za sve projekte, a fond će omogućiti povrat sredstava i njihovo reinvestiranje.

Direktor Union banke Vedran Hadžiahmetović naglasio je da banka ima dosta iskustva s implementacijom revolving fondova i da je pouzdana o pitanju solventnosti, a kao jedina komercijalna banka u većinskom državnom vlasništvu imaju i posebnu odgovornost za učešće u ovakvim projektima, prenosi Avaz.

Fond za zaštitu okoliša FBiH je u 2016. osigurao dva miliona KM za projekte koji će biti finansirani iz Revolving fonda za energijsku efikasnost, a ta sredstva će biti dodijeljena kroz javni poziv i plasirana putem Union banke d.d. Sarajevo.

Ukupna vrijednost amandmana na Sporazum između Ambasade Kraljevine Švedske u BiH i UNDP-a BiH putem projekta Zeleni ekonomski razvoj iznosi 2,15 miliona KM, čime će biti finansirane dodatne projektne aktivnosti u 2016.godini.

Anesa Agović

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.