29.6.2016. 16:09
0
Vijeće ministara BiH: Akcize na litar goriva veće za 15 feninga
Uslijed očekivanog ekonomskog rasta partnera Bosne i Hercegovine i nastavka provođenja unutrašnjih reformi bh. ekonomski rast u 2017. godini mogao iznositi 3,5 posto, stoji u informaciji Direkcije za ekonomsko planiranje o perspektivama za Bosnu i Hercegovinu 2017 - 2019. godine koju je na današnjoj sjednici usvojilo Vijeće ministara BiH.
Istovremeno je u 2018. godini projeciran rast od 3,7 posto, uz neznatno jačanje stope na nivo od 3,8 posto u 2019. godini. 

  Uz viši nivo ekonomskog rasta i povećanje investicionih ulaganja (domaćih i inostranih) u periodu 2017 - 2019. očekuje se viši nivo iskorištenosti kapaciteta i povećanje industrijske proizvodnje za više od pet posto.

Predviđanja Direkcije ukazuju da bi povoljnije okruženje, uz jačanje izvoznog rasta i rasta zaposlenosti, u 2017. godini trebalo dovesti i do jačanja privatnih investicija za koje se očekuje skroman pozitivan rast, nakon 2015. godine, te daljnje postupno jačanje do 2019. godine.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je izmjene i dopune Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini. 

Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini preciziraju se akcize na naftu i naftne derivate, i to 10 feninga po litru goriva za izgradnju autocesta i pet feninga za izgradnju magistralnih i regionalnih cesta. 

Ove izmjene prate prijedlozi  izmjena i dopuna Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini. 

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH ranije tekstove zakona uskladit će s raspravom na današnjoj sjednicom, nakon čega će set prijedloga zakona biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj proceduri.  

  Vijeće ministara BiH usvojilo je Politiku Vijeća ministara BiH o ograničavanju javne potrošnje na plaće i naknade uposlenih u institucijama BiH, čime je realiziran dio obveza iz Reformske agende 2015. - 2018. godine, ali i dio obveza iz Pisma namjere koje su vlasti BiH uputile Međunarodnom monetarnom fondu iz nadležnosti Vijeća ministara BiH. 

Prema Politici, u institucijama BiH nema povećanja osnovice na plaću, uključujući povećanje osnovice na plaću, koeficijenata i naknada uposlenih, a u srednjoročnom periodu bit će izrađeni planovi za smanjenje administracije u institucijama BiH, kako bi javna uprava bila efikasnija i jednostavnija s manje troškova. 

Vijeća ministara BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu oštro je osudilo teroristički napad na aerodromu Kemal Ataturk u Istanbulu u kojem je smrtno stradalo i povrijeđeno više desetina osoba i izrazilo podršku Vladi Republike Turske u borbi protiv terorizma. 

Vijeće ministara BiH konstatiralo je da je sigurnost građana u BiH prioritet te istaknulo potrebu jačanja institucionalnih kapaciteta u Bosni i Hercegovinu za borbu protiv pošasti terorizma, koji predstavlja globalnu prijetnju miru. 

(Anadolu Agency)
0
EKONOMIJA
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Redakcija
T:
F:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.