28.7.2016. 15:30
0
Oporezivanje toplog obroka i regresa odgođeno do oktobra
Po aktuelnom pravilniku, neoporezivi iznos naknade za topli obrok smanjen je sa dva na jedan posto od prosječne neto plaće u FBiH.

Pravilnik o porezu na dohodak stavlja se van snage do oktobra. Odluka će uskoro biti objavljena u Službenim novinama.
 
Po aktuelnom pravilniku, neoporezivi iznos naknade za ishranu u toku rada (topli obrok) smanjen je sa dva na jedan posto od prosječne neto plaće u FBiH.
 
Također, smanjen je neoporezivi dio regresa za godišnji odmor u visini od 50 posto prosječne plaće.
 
Prema dosadašnjem rješenju neoporezivi dio regresa je bio u iznosu prosječne neto plaće u Federaciji BiH ili u visini 70 posto plaće zaposlenika zavisno od toga šta je za zaposlenika povoljnije, piše Slobodna Bosna.
 
Pravilnik o izmjeni pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak objavljen je u srijedu, 6. jula, u Službenom listu Federacije Bosne i Hercegovine, broj 52/16.
 
Almin Mališević, ispred Privredne komore FBiH, ranije je pozvao na odlaganje primjene Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak.
 
"Mi smo reformski put BiH podržali kroz Reformsku agendu i akcioni plan koji je podrazumijevao donošenja zakonskih i podzakonskih akata u cilju olakšanja privrednih subjekata. Jedan od njih je zakon o doprinosima koji je trebao smanjiti doprinose", rekao je Mališević.
 
On je pozivao da se sačeka i odloži primjena zakona o primanjima, kako bi subjekti i radnici mogli raditi, jer je cilj imati više zaposlenih zbog konkurentnosti naših firmi.


(Anesa Agović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.