24.8.2016. 12:25
0
Bevanda: Pozitivan odgovor MMF-a očekujemo 7. septembra
Konačno smo dogovorili takav mehanizam koordinacije koji uključuje sve razine vlasti u BiH sukladno njihovim ustavnim nadležnostima. Od početka inzistiram na tome da oni koji imaju ustavnu nadležnost za određenu oblast, osim obveza, snose i odgovornost za preuzeti posao tako da je sasvim prirodno da budu uključeni o donošenje odluka i njihovu implementaciju – izjavio je u razgovoru za Fenu zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BIH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda nakon što je Vijeće ministara jučer usvojilo novu odluku o Mehanizmu koordinacije.

-Ukoliko nekome ne date pravo ne očekujte ni da će ispuniti svoju obvezu i snositi odgovornost za poslove na nižim razinama vlasti koji će se obavljati u okviru pristupanja EU. Proces priključenja EU nije ničiji ekskluzivitet i to ne podrazumijeva samo privilegije nego i mukotrpan rad. Nadležna tijela koja rade u okviru mehanizma koordinacije imaju određene rokove za donošenje odluka i to će doprinijeti efikasnosti i brzini, te nema bojazni od blokada i gubljenja vremena. Najvažnije je da smo postigli dogovor koji poštuje ustavne nadležnosti i koji omogućava brzu prohodnost u donošenju odluka i komunikaciji s Bruxellesom – ističe Bevanda.

FENA: Nakon što je propala prilika da u srpnju MMF odlučuje o novom aranžmanu za BiH, očekuje se odluka u rujnu, jer je potpisano Pismo namjere. Očekujete li Vi pozitivan odgovor MMF-a i kakve reforme predstoje?

BEVANDA: Na žalost, zbog naših unutarnjih prijepora ostali smo bez odluke MMF-a o novom aranžmanu u sedmom mjesecu, ali očekujem da ćemo nakon što je potpisano Pismo namjere na narednoj sjednici Odbora MMF-a, koja bi trebala biti održana 7. rujna, dobiti pozitivan odgovor i da će biti odobren novi program u vrijednosti 550 milijuna eura. Poznato je da taj novac koriste entiteti, ali i da novi program podrazumijeva i strukturalne reforme u mnogim oblastima koje su bolne točke i nužno ih je reformirati. Ovoga puta tražimo trogodišnji aranžman prema pravilima proširenog aranžmana, to više nije stand by aranžman koje smo koristili ranije. To podrazumijeva sveobuhvatnije reforme, ali i povoljnije uvjete, jer se radi o kreditu s kamatom od 1,05 posto i grace periodom od četiri godine, dok je otplatni period šest godina. Za razliku od stand by aranžmana, kamata je znatno niža, duži je i grace period i rok otplate, a imamo više vremena da provedemo reforme i vidimo efekte njihove primjene. Bit će nužno da kroz reforme unaprijedimo poslovno okruženje i privučemo investicije radi otvaranja novih radnih mjesta. Dalje, nastavit ćemo proces fiskalne konsolidacije da bi kontrolirali javni dug, a već smo usvojili Srednjoročnu strategiju upravljanja javnim dugom, upravo na prijedlog Ministarstva financija i trezora BiH. Obveza je da očuvamo stabilnost financijskog sektora i oživljavanje kreditne aktivnosti banaka te stvorimo efikasnu administraciju uz obvezno ograničavanje troškova u javnom sektoru, kao i osigurati stabilnu i usuglašenu poreznu politiku. Sve ovo je, u najkraćem, okosnica novog aranžmana s MMF-om.

FENA: Revizijsko izvješće o poslovanju Ministarstva financija i trezora BiH za 2015. godinu bilo je u žiži interesa medija, ali niste davali svoj komentar. Možete li prokomentirati primjedbe revizora na nabavke i troškove putovanja?

BEVANDA: Zanimljivo je koliko je ove godine revizijsko izvješće o poslovanju Ministarstva financija i trezora BiH izazvalo medijskog interesa. Sudeći po medijskim izvješćima više sam u fokusu ja nego ono što doista piše u izvješću revizora. Poslovanje Ministarstva financija i trezora bilo je sukladno zakonima i važećim propisima i ono je dobilo pozitivnu ocjenu, a zamjerke o kojima se piše nisu dio revizijskog izvješća. Koliko vidim, meni se zamjera zašto nisam uzimao dnevnice za odlazak u inozemstvo, a uzimao ih je moj vozač/pratitelj. Dakle, da sam uzimao dnevnice iz proračuna, sve bi bilo u redu. Pri tome, sada ne polemiziram s revizorima, jer su oni obavili svoj posao sukladno standardima po kojima rade, nego se samo osvrćem na medijske natpise o tome kako mom vozilu treba 16 guma, što je nonsens jer se nabava vršila i za druga vozila kojih je u Ministarstvu ukupno šest i mi smo institucija sa najmanje službenih automobila. Procedure javnih nabava obavljaju se onako kako je zakonom propisano, a onda se analiziraju razne varijante, moglo je ovako ili onako. Ja, kao štićena osoba, imam pravo na pratnju, kao što imam pravo na korištenje službenog vozila 24 sata. Posao ministra ne odvija se samo u uredu i smiješno je da to sada obrazlažem. Od 25 strana revizijskog izvješća koje se bavi radom Ministarstva koje upravlja trezorom BiH i brine se da ne kasne ni otplate kredita, niti ostalih obveza svih institucija BIH pojedini mediji bave se gumama službenog vozila ministra, dnevnicama i troškovima smještaja koje ministar ne uzima kad putuje u Split. Ponekad pomislim da nije odgovarajuća destinacija na koju putujem, jer drugi odlaze i na udaljenija mjesta i uzimaju dnevnice i ostale troškove. Taj pijačarski duh nije dio mog načina života i ne pada mi na pamet da se pravdam i pišem demantije, a imao sam osnovu i za to i za tužbe. S revizijskim timovima surađuju nadležni službenici ministarstva, a i ja koliko je to u domenu moga rada, i to nije sporno. Bavit ću se svojim poslom i voditi ministarstvo onako kako ja mislim da treba, a način moga rada doveo je do toga da proračun usvajamo na vrijeme, da imamo fiskalnu stabilnost i da nema deficita. Gumama će se baviti činovnici i novinari koji su dobili direktive od političkih mentora da to rade zbog nekih drugih političkih tema i moje stranačke pripadnosti i opredijeljenosti, a ne tobožnje brige za proračunska sredstva.

FENA: Radili se već na pripremi budžeta za iduću godinu? Očekujete li da će proračun biti usvojen na vrijeme i hoće li biti povećanja proračuna u 2017. godini?

BEVANDA: Usvojen je Globalni fiskalni okvir, kao i Dokument okvirnog proračuna za razdoblje 2017.-2019. godina i Ministarstvo je izdalo instrukciju proračunskim korisnicima koji dostavljaju svoje zahtjeve sukladno zakonskim rokovima. U 2017. neće biti povećanja proračuna, jer je utvrđen isti okvir kao za ovu godinu, što je 950 milijuna KM. Sigurno je da ćemo među prioritetima imati institucije koje imaju obveze na europskom putu da imaju dovoljno sredstava u proračunu kako bi neometano radili, a uštede ćemo praviti na materijalnim troškovima. Siguran sam da će proračun biti usvojen do kraja ove godine.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.