28.10.2016. 9:04
0
Cijene nafte prekoračile 50 dolara
Cijene nafte ponovo su u četvrtak na međunarodnim tržištima prekoračile 50 dolara nakon što je ponovni pad zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Državama zasjenio sumnje ulagača da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) uspjeti provesti dogovoreno smanjenje proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 37 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 50,35 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni od 49,41 dolar.

U četvrtak je tržišta blago poduprlo službeno izvješće o zalihama u SAD-u, koje je neočekivano pokazalo njihov blagi pad u prošloj sedmici, za 600 hiljada barela. Zalihe benzina i derivata smanjile su se pak više no što se očekivalo, za dva miliona odnosno 3,4 miliona barela, potpirivši nadu da je dugo očekivani tržišni rebalans konačno započeo.

 - Višak zaliha mora se smanjiti da bi cijene porasle. Iako smanjenje u velikoj mjeri ovisi od OPEC-u, uravnoteženje je u SAD-u već počelo - smatra Tamas Varga iz PVM-a.

Smanjene zalihe u SAD-u zasjenile su sumnju u provedbu OPEC-ova dogovora o ograničenju proizvodnje.

- Problem prekomjerne opskrbe neće se riješiti sam od sebe. Cijene će i dalje diktirati OPEC-ova (ne)provedba protumjere u obliku rezanja proizvodnje - ali sve su izraženije sumnje u takav ishod -napisali su u bilješci analitičari Commerzbanka.

OPEC je prošlog mjeseca postigao dogovor o smanjenju proizvodnje, na 32,5 do 33 miliona barela dnevno. Pojedinosti bi trebale biti dogovorene na službenom sastanku krajem novembra u Beču. Pritom je Irak u nedjelju tražio da bude izuzet od ograničenja, pridruživši se skupini članica koje traže poseban tretman.

Tehnički sastanak u sjedištu OPEC-a u petak, te još jedan s proizvođačima izvan OPEC-a u subotu, trebali bi uroditi preporukama o modusima smanjenja.

Tržište pozorno prati i eskalaciju prosvjeda u Venezueli protiv predsjednika Nicolasa Madura, iako nema naznaka da utječu na proizvodnju te članice OPEC-a. Proizvodnja u toj zemlji smanjuje se tokom cijele godine jer niske cijene nafte ugrožavaju ulaganja.

OPEC je u četvrtak objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 47,75 dolara, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni trgovinski dan, javlja Hina.

(FENA)



0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.