2.11.2016. 14:10
0
Regionalni stambeni projekat: Položen kamen temeljac u Prijedoru za izgradnju zgrade sa 50 stanova
Kamen temeljac za izgradnju stambene zgrade sa 50 stanova za izbjegle i raseljene osobe su u prijedorskom naselju Pećani danas položili zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović, ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske (RS) Davor Čordaš, te gradonačelnik Prijedora Marko Pavić

Nikola Rajak iz Prijedora je jedan od 240 osoba koje su aplicirale za stan, a izbjeglica je iz Cazina. 

"Predao sam svu dokumentaciju prije dvije godine, a sve vrijeme sam podstanar i plaćam stanarinu. Mnogo bi mi značilo da dobijem stan", kaže Rajak. 

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović je istakao da projekat podrazumijeva da u BiH bude zbrinuto 5.400 porodica, a ukupna vrijednost projekta je 200.000.000 KM. On je naglasio da se radi o isključivo donatorskim sredstvima. 

"Potprojektom BiH 3 će biti urađeno u Bosni i Hercegovini (BiH) 480 stanova, od čega u Republici Srpkoj (RS) 252 stana, u Federaciji BiH (FBiH) 178 i u Brčko Distriktu osam stanova. U Tuzli, Prijedoru i Brčkom će pored ovoga biti urađeno još oko 70 stanova", naveo je Jović. 

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske (RS) Davor Čordaš je naglasio da će zgrada u Prijedoru biti izgrađena u okviru Potprojekta BiH 3 Regionalnog stambenog zbrinjavanja, te da će korisnici već iduće godine moći useliti u nove stanove.

"Opštine i gradovi će upravljati stanovima i postati njihovi vlasnici, što je i najlogičnije, jer je besmisleno da to radimo sa razine entiteta ili države. Korisnici će doživotno moći koristiti stanove, a ukupna vrijednost programa Regionalnog stambenog zbrinjavanja što se tiče Prijedora iznosi oko 5,2 miliona maraka bez PDV-a", rekao je ministar Čordaš. 

Gradonalčelnik Prijedora Marko Pavić je naglasio da je ovo izuzetno značajan program za Prijedor. On je naglasio da će u prvoj fazi projekta biti zbrinuto 50 porodica, a u drugoj fazi iduće godine još 32 porodice. 

"Značajno je što ovu kategoriju stanovništva integrišemo u naš grad, jer u Prijedoru ne želimo da se dijelimo na domicilne, povratnike i izbjegla i raseljena lica, nego želimo da smo svi Prijedorčani, koji vole svoj grad", istakao je Pavić za Anadolu Agency (AA). 

Ovo je inače prvi višestambeni projekat koji će biti izgrađen u okviru Regionalnog programa, a  ugovorena vrijednost projekta iznosi dva miliona maraka bez PDV-a. Rok za završetak radova je početak decembra iduće godine. 

U Prijedoru će biti izgrađena još jedna zgrada sa 32 stana, čija će izgradnja početi na proljeće iduće godine. 

(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.