4.11.2016. 20:00
0
Vlada KS-a dala saglasnost na novi Kolektivni ugovor za oblast zdravstva u FBiH
Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost na Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj informirala je Vladu o odredbama novog Kolektivnog ugovora uz naglasak na one koje su promijenjene u odnosu na raniji ugovor.

Istakla je da će pravilnici o radu zdravstvenih ustanova definisati brojna pitanja za koja su u Kolektivnom ugovoru data okvirna rješenja. To se odnosi na utvrđivanje visine plaća, odnosno koeficijanata za radna mjesta prema njihovoj sistematizaciji, a u Kolektivnom ugovoru utvrđene su njihove granične vrijednosti od 1 do 4,4.

Pravilnicima će biti regulisani i dodaci na plaću po osnovu učinka, po osnovu posebnih uslova rada, dodaci za rukovodeća radna mjesta, kao i dodaci po osnovu akademskih zvanja. Također,  predviđeno je da poslodavac može nagraditi radnika po osnovu inovacije, racionalizacije i ušteda u skladu sa raspoloživim sredstvima, a što će se regulisati pravilnicima o radu.

Radna sedmica uposlenih u zdravstvu je sa 37,5 sati podignuta na 40 sati, vrijednost najniže satnice je sa dvije KM podignuta na 2,35 KM, a godišnji odmor se ograničava na 30 dana, osim u slučajevima kada se neko radno mjesto tretira kao posao u otežavajućim okolnostima. Uz to, obračun plate u toku godišnjeg odmora bit će urađen u odnosu na plaću u mjesecu kada se taj odmor koristi.

Do sada se, kako je navedeno, dežurstvo u zdravstvenim ustanovama plaćalo u fiksnim procentima, ovisno u kojem danu je obavljano. Novim Kolektivnim ugovorom ostavljena je mogućnost poslodavcu da propiše te iznose, a koji se moraju kretati u rasponima propisanim Kolektivnim ugovorom.

Tri prosječne federalne plate će biti iznos otpremnina pri odlasku u penziju, a isti iznos bit će isplaćen kao pomoć u slučaju smrti člana uže porodice, a u koliko kod istog poslodavca radi dva ili više člana iste porodice ovo pravo ostvaruje samo jedan član.

Kako je saopćeno iz Press službe KS, Kolektivni ugovor se smatra zaključenim kada ga u istovjetnom tekstu prihvate i potpišu reprezentativni - Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Federacije BiH i kantonalni ministri zdravstva, uz prethodno pribavljenu saglasnost vlada kantona, što je Vlada Kantona Sarajevo danas i uradila.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.