14.11.2016. 14:09
0
"Bratstvo sa Srbijom, Hrvatskom i Turskom je falš priča"
Kada se govori o prijateljstvu BiH i drugih zemalja, o saradnji i investicijama, o obostranoj koristi, nekako se na prvo mjesto uvijek stavlja Turska. Međutim, podaci govore nešto sasvim suprotno. Austrija je na prvom mjestu zemalja sa najviše investicija u BiH. Zašto se o Austriji ne priča?

“Mi smatramo Austriju da je ona nama ovdje tradicionalno, nekad su i vladali ovdje i sve ono što još uvijek koristimo došlo je iz Austrije i mi najmanje o tome pričamo kao što ne pričamo o tome koliko izvozimo u Njemačku. Stalno se bavimo tom pričom koja je apsolutno falš priča, to je bratstvo sa Srbijom, sa Hrvatskom, sa Turskom, mada spoljnotrgovinska razmjena sa Hrvatskom tačno je da prednjači, ali imamo deficit spoljnotrgovinski ogroman jednako kao i sa Srbijom, a pogotvo Republika Srpska ima ogroman deficit sa Srbijom, a Federacija sa Hrvatskom. Mi se uvijek zanosimo tim bratskim pričama, pare ne poznaju tu vrstu bratstva, poznaju interes, zato Turska više ulaže u Srbiju nego što ulaže u Bosnu i Hercegovinu”, kazala je  profesorica, dr. Svetlana Cenić za Source.ba portal.

I ako je Turska na desetom mjestu po investicijama u BiH, mnogi je karakterišu kao najboljeg prijatelja naše zemlje. Profesorica Cenić ipak ne dijeli mišljenje da je Turska toliko važna za nas i našu ekonomiju.

“Ljudima u Federaciji, kada se spomene Turska, promjeni se izraz lica. Umorni su od silnih delegacija sa kojima ništa ne urade. Tursku su ovdje diskreditovali mešetari, ljudi koji su ne samo obeščastili  Tursku, nego riječ poslovanje to je katastrofa šta rade. Ovde postoji jedan problem kad dođu dobre firme iz Turske odmah ih dohvate naši mešetari i obratno, a doći će neko za džamiju, posjetiti i poslati možda dijete na školovanje , pokušati da urade nešto što ne mogu u Turskoj i naravno da im se više sviđa život ovdje i većina njih podnosi i zahtjev za državljanstvo i boravak, ali takvih vrsta ulaganja malo ima, ako izuzmemo u Tuzli, Hayat.”, ističe Cenić.

Kako navodi Cenić, mi nemamo prijatelja u drugim državama, a nećemo ih ni imati dok god ne poboljšamo odnose sa samim sobom.

“Zašto bi mi samo pričali o stranim ulagačima, mi smo napravili situaciju u kojoj zbog ovakve političke retorike, zbog blokada domaći ulagači koji imaju para neće da ulažu, neće da proširuju kapacitete, jer jednostavno se ne osjećaju sigurnim. Nama treba da bude prijatelj onaj koji će da izvrši transfer tehnologije, da nam obuči radnu snagu, da instališe takve kapacitete, odnosno takvu vrstu investicija tako da sutra neće samo pokupiti i otići, nego trajnije poslovati, a mi ne možemo nikome narediti. Svaki novac ide tamo gdje ima korist”.

Bolje stanje u našoj zemlji, kada je u pitanju ekonomija, možemo očekivati samo onda kada naša politička situacija bude na boljem nivou i kada se ovoj zemlji omogući napredak. Sve dok budemo imali ovakvu političku strukturu, naša zemlja će da stagnira.

“Kad se nije vršio pritisak na privrednike, politička retorika je bila sasvim drugačija i davala je utisak neke saradnje mi smo zabilježili odlične rezultate i to bez ikakvih reformi. Kada imamo ovakav nastup, prodavanje magle, ovakvo slanje negativnih poruka i negativna kampanja koja se dešava,  naravno da će nas zaobilaziti domaći, a ne da dođe neko sa strane, osim mešetara”, zaključuje Cenić za Source.ba portal.

(Aldijana Kujović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.