16.11.2016. 18:22
0
Vlada Njemačke do sada odobrila 626 miliona eura zajmova za BiH
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda otvorio je danas međuvladine razgovore između SR Njemačke i Bosne i Hercegovine, na kojima su učestvovali predstavnici Vijeća ministara BiH, te vlada Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta, javlja Anadolu Agency (AA).

Delegaciju Vlade SR Njemačke predvodio je Dirk Schattschneider iz Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj, a sastanku je prisustvovala i ambasadorica SR Njemačke Christiane Hohmann.

  Bevanda je naglasio da je saradnja BiH i SR Njemačke uspješna u svim područjima, te da je u toku realizacija velikog broja projekata za koje je finansijsku i tehničku podršku dala Vlada Njemačke.

 "Redovno potpisujemo i realizujemo i sporazume o finansijskoj saradnji koji se odnose na zajmove kod Kreditne banke za obnovu i razvoj sa sjedištem u Frankfurtu (KFW) i do sada je Vlada Njemačke odobrila 626 miliona eura. Od ovog iznosa na grantove se odnosi 103 miliona eura, a na kreditna sredstva odnosi se 523 miliona eura“, naglasio je ministar Bevanda.

Dodao je da je nezaobilazan faktor u tehničkoj pomoći Društvu za međunarodnu saradnju (GIZ), te da se uz finansijsku pomoć KfW-a implementiraju projekti na području cijele BiH u oblasti infrastrukture, vodosnabdijevanja, projekata iz oblasti energetike, ali značajan je doprinos i u segmentu razvoja civilnog društva i reforme javne uprave u BiH.

Ambasadorica Hohmann istakla je kako su dobre vijesti da je prihvaćena aplikacija BiH za članstvo u EU, te da je nužno ubrzati rad na reformama u čemu će BiH imati podršku SR Njemačke.

Šef delegacije Vlade SR Njemačke Dirk Schattschneider naglasio je kako je zadovoljan što su vidljivi rezultati dosadašnje saradnje, poput projekta vodoosnabdijevanja u Banjoj Luci gdje je oko 250.000 stanovnika obuhvaćeno ovim projektom koji ispunjava ekološke standarde.

Dodao je da se radi i na projektima izgradnje vjetroparkova, kao i na izvorima obnovljive energije, te da bi ubuduće trebalo intenzivirati i saradnju s nižim nivoima vlasti, odnosno lokalnim zajednicama koje imaju komplikovane administrativne procedure.

Na sastanku je zaključeno da se saradnja intenzivira u narednom razdoblju, te da se skrate procedure zaključivanja sporazuma kako bi se brže implementirali već odobreni projekti.

Sastanku su prisustvovali i direktori KfW-a i GIZ-a, kao i predstavnici vlada RS, FBiH i Brčko distrikta. 

(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.