18.11.2016. 20:39
2
Udruženja banaka BiH: BiH se nalazi na crnoj listi Evropske unije!
Na sastanku osoba ovlaštenih u bankama za provedbu mjera sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma održanom u organizaciji Udruženja banaka BiH, razgovarano je o posljedicama koje trpi bankarski sektor zbog višegodišnjeg odlaganja donošenja mjera i aktivnosti za uvođenje standarda za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma na koje se Bosna i Hercegovina obavezala (Akcioni plan FATF).

Zbog neispunjavanja obaveza iz Akcionog plana FATF-a, BiH je nedavnom Uredbom objavljenom u Službenom listu Europske unije okarakterisana kao zemlja sa strateškim nedostacima u dijelu sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma i koja predstavlja znatnu prijetnju finansijskom sistemu Unije.

To praktično znači da je BiH stavljena na crnu listu Europske unije čime je ugroženo poslovanje bankama i klijentima bez obzira da li se radi o fizičkim ili pravnim licima.

U praksi to znači da jedan broj ino-banaka svakodnevno odbijaju izvršenje transakcija koje su inicirane od bh. banaka, pozivaju banke na otkaz poslovne saradnje ili samoinicijativno vrše gašenje njihovih računa.

Također ino-banke koje vrše platne transakcije od i prema BiH usporavaju proces, otežavaju i značajno poskupljuju s ciljem otkaza poslovne saradnje.

Postojeće investicije u BiH iz EU se stavljaju pod poseban režim, priliv kapitala iz EU ovim je usporen ili onemogućen a finansijske transakcije diplomatskih i privrednih predstavništava BiH u EU su usporene ili onemogućene.

Sa sastanka su pozvane nadležne institucije da ovom problemu posvete pažnju i što hitnije pokrenu aktivnosti koje će zaustaviti daljnje negativne procese za bankarski sektor, klijente i ukupne ekonomske tokove u BiH, saopćeno je iz Udruženja banaka BiH.

Sastanku su pored predstavnika svih banaka u BiH prisustvovali i predstavnici Centralne banke BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, SIPA-FOO, Ministarstva finansija Republike Srpske i entitetske agencije za bankarstvo.

(Fena)

BiHEUUBBiH
2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.