22.11.2016. 9:22
1
Ekonomisti: Vlada bankama prodaje potraživanja od javnih kompanija jer im novac treba hitno
Iz Federalne vlade najavlju da bi uskoro mogli prodati bankama finansijska potraživanja koje Vlada ima od nekoliko javnih kompanija. Banka bi Vladi odmah isplatila novac u ime javnih kompanija, a onda novac naplatila od tih kompanija, kroz određeno vrijeme, i pod određenim uslovima

Više od 100 miliona KM Vladi duguju 'Ceste Federacije BiH', 'Elektroprivreda HZ HB', 'Autoceste FBiH'... Riječ je o kreditima koje su ove kompanije uzele od međunarodnih finansijskih institucija, na prvom mjestu od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Te kredite u ime tih kompanija servisira Vlada FBiH, a kompanije novac iz svojih poslovanja vraćaju u budžet Federacije. Vlada FBiH u ovom slučaju služi kao servis između kompanija i međunarodnih finansijskih institucija.

Profesor sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu dr. Muris Čičić u komentaru za novinsku agenciju Patria smatra da je Vladi FBiH sada ponestalo novca, zbog čega su se odlučili upustiti u prodaju potraživanja od javnih kompanija. Kompanije će ubuduće umjesto u budžet novac vraćati bankama. Profesor Čičić ne misli da bi to mogao dobar model za Vladu.

Vlada nije objavila koliko će komercijalne banke naplatiti uslugu preuzimanja dugova kod javnih kompanija.

Sa novim prijedlogom Vlade ne slaže se ni profesor sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu  dr. Mehmed Jahić. On je za Patriju izjavio da prodajom duga javnih kompanija komercijalnim bankama, otvara se prostor da banke u jednom trenutku i preuzmu tu imovinu.

Ako kompanije ne budu mogle vraćati kredit, banke će uzeti njihovu imovinu, piše Patria.


(Patria)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.