15.12.2016. 14:41
0
Dom naroda PSBiH podržao budžet za 2017. godinu u prvom čitanju
Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojili su danas na sjednici budžet institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2017. godinu u iznosu od 950 miliona KM i u skladu je s Globalnim okvirom fiskalne bilance i politika BiH.

Ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda pojasnio je pred delegatima da su ispoštovana zakonska rješenja i usvojeni okvir za financiranje te osigurano nesmetano izvršavanje zakonskih nadležnosti svih institucija.

Prihodi su osigurani od indirektnih poreza u istom iznosu već pet godina i iznose 750 miliona KM, dok je preostalih 200 miliona KM osigurano od neporeskih prihoda, tekuće podrške iz inostranstva, transfera drugih nivoa vlasti, prenesenog viška prihoda iz prethodnih godina te primitaka od prodaje stalnih sredstava.

Tokom rasprave o budžetu delegat Kluba Hrvata Martin Raguž (Hrvatska demokratska zajednica 1990) pohvalio je činjenicu što je budžet pred poslanicima i delegatima u rokovima, ali je najavio da ga neće podržati jer smatra da kroz budžet nisu planirana sredstva koja će jasno dati do znanja da je BiH opredijeljena za evropski put.

Za njega je sporna i činjenica da posljednjih pet godina jedino državni budžet ostaje na istom nivou.

Delegat Kluba Bošnjaka Sifet Podžić (Demokratska fronta - DF) također je najavio da neće podržati ovakav budžet isključivo zbog činjenice da njime nije planirano povećanje plata za vojnike i policiju koji zbog najnižih primanja odlaze u entitetske i kantonalne policije, a vojnici odustaju od službe.

- Ako je nekome u Bosni i Hercegovini cilj da oslabi državnu policiju i vojsku ovo je jako dobar način - zaključio je Podžić.

Delegat Kluba Srba Dragutin Rodić (Demokratski narodni savez - DNS) smatra da je budžet mogao biti drugačije koncipiran, ali je podsjetio da je ovo administrativni budžet.

Predsjedavajući Doma Safet Softić (Stranka demokratska akcije - SDA) najavio je da bi nakon ove sjednce Doma mogla biti održana i druga hitna sjednica na kojoj bi delegati razmatrali budžet u drugom čitanju, a ukoliko bi bio usvojen BiH bi na taj način imala budžet za narednu godinu.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.