22.12.2016. 17:44
0
Željka Cvijanović poziva sindikat na razgovore, oni traže da se ne smanjuju plate
Premijerka RS-a Željka Cvijanović tvrdi da današnji protesti sindikata budžetskih korisnika ne mijenjaju ništa kada je riječ o saradnji te su i dalje partner u razgovorima s Vladom.

Istakla je da su sindikalci pozvani na nastavak razgovora s resornim ministrima o eventualnom kreiranju novih rješenja.

Komentarišući današnje proteste sindikata zbog umanjenja plaća usljed novog obračuna minulog rada, Cvijanović je u izjavi novinarima kazala da je entitetska vlada predlagala bolje korekcije minulog rada, ali da to sindikat nije prihvatio. 

- Očekivala sam partnerstvo zato što bi to pored korekcije na minulom radu značilo neke druge prihode koji bi opet bili stavljeni na raspolaganje radnicima – navela je Cvijanović. 

Kazala je i da je Vlada promovirala princip solidarnosti, zaštite svakog radnog mjesta i da se sva moguća dodatna sredstva stave na raspolaganje za povećanje plaća. 

S druge strane, predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić kaže da sindikalci traže da se sredstva u budžetu RS-a za 2017. uštede na stavci javne investicije, tj. izdacima za nabavku postrojenja i opreme, a ne na plaćama radnika.

Smatra da je uštede moguće napraviti na istoj stavci u dijelu izdataka za izgradnju i pribavljanje zgrada i objekata, za šta je planirano 16,2 miliona KM. 

- Sindikati su pregovarali i imali su neoborive argumente, nije tačno da nisu željeli da pregovaraju, ali nisu željeli da prihvate smanjenje plaća – istakla je Mišić i navela da je na protestima bilo onoliko radnika koliko su ih pozvali predstavnici četiriju granskih sindikata. 

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.