2.2.2017. 20:00
0
Sve manje posla za migrante zbog pada cijena narandži u Italiji
Pad cijena agruma u Italiji u koliziji je s evropskom migrantskom krizom, piše Wall Street Journal.

Hiljade mladih migranata su zaglavljeni u Italiji i okreću se radu na voćnjacima narandži. Problem je u tome što brodovi puni jeftinih narandži također dolaze iz inostranstva, što spušta cijenu ovog voća toliko nisko da se poljoprivrednici više i ne trude da beru svoje plodove.

Nadnice padaju, pridošlice nastavljaju dolaziti, ali mnogi od njih ne mogu naći posao u branju voća. Oni koji ne uspiju u tome su besposleni, žive u šatorskim naseljima u kojima, kako njihovi stanovnici kažu, rastu frustriranost i zloupotreba droga.

- U Senegalu nismo živjeli u daščarama kao ovdje, živjeli smo dostojanstveno – rekao je Mohammad Thiam, nezaposleni berač narandži koji već četvrtu zimu provodi u Italiji, u migrantskom naselju na periferiji grada Rosarno.

Evropu je zahvatila premorenost imigracijom, te je na Italiju svaljen teret problema stotina hiljada imigranata, većinom iz zapadne Afrike i Eritreje, koji stižu u Italiju od 2014. godine.

Vlade Francuske i Austrije, u kojima sve više jača anti-imigrantsko raspoloženje, blokiraju put ovih imigranata iz Italije. Planovi Evropske unije o naseljavanju migranata u zemlje članice su obustavljeni.

Fondacija Istraživačkog instituta u Milanu procjenjuje da se oko 435.000 ilegalnih imigranata nalazi u ovoj zemlji, što je povećanje od gotovo 50 posto u odnosu na 2013. godinu.

Kako bi olakšala probleme sa migracijom, nova vlada premijera Paola Gentilonija pokušava ubrzati deportacije. Istovremeno, sudovi odbijaju sve više zahtjeva za azil.

Zbog toga migranti ostaju bez radnih dozvola i mnogi od njih se takmiče za poslove na voćnjacima na kojima nadnice drastično padaju usljed pada cijena narandži, te je i sve manje poslova.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.