2.2.2017. 19:00
0
Svaki četvrti zaposleni u BiH radi u administraciji, plate duplo veće nego u privredi
FOTO: Al Jazeera Balkans
Plate kod administrativnih radnika u Bosni i Hercegovini duplo su veće od onih u privredi. Razlika prosječne plate u javnoj administraciji i realnom sektoru je zabrinjavajuće visoka u korist javne administracije (58 posto u FBiH i 45 posto u RS) i najviša je u Evropi. Navodi se ovo u izvještaju 'Stanje nacije 4', kojeg su nedavno u Sarajevu predstavili Centri civilnih inicijativa (CCI), piše Patria.

U izvještaju CCI-a se navodi i to da su više od četvrtine uposlenih u BiH na budžetu, bez značajnih promjena u posljednje dvije godine. 

- Procenat uposlenih u javnoj upravi/javnim uslugama daleko je iznad prosjeka EU i OECD, pri čemu je ovaj udio u FBiH 26,26 posto, a u RS 23,92 posto. Od donošenja Agende, procenat zaposlenih u javnoj upravi u FBiH je umanjen za 0,25 posto, a u RS za 1,62 posto, što je u oba slučaja pozitivno ali bez velikog značaja, jer ne ukazuje na uspjeh vladinih mjera poput moratorijuma na nova zapošljavanja u državnoj službi – navodi se u izvještaju 'Stanje nacije 4'.

- Više od četvrtine budžeta troši se na plate. Udio plata u budžetima značajno je visok, te kumulativno iznosi oko 25 posto, bez značajnih promjena u posljednje dvije godine – stoji dalje u Izvještaju. 

Profesor ekonomije iz Sarajeva Mirko Puljić kaže za Patriju da situacija u BiH nije ohrabrujuća. Na pitanje novinara da li je izglednije očekivati da vlade u BiH otpuštaju radnike iz glomazne administracije, ili da tu administraciju pokušaju iskoristiti na način da ona stvori bolje uslove za razvoj privede, profesor Puljić kaže da se neće desiti ni jedno ni drugo.

- Administracija ne samo da je prevelika, preglomazna, ona je i neefikasna – kaže Puljić za Patriju.

- I, uz sve to, imate sindikat kao ograničavajući faktor neke racionalizacije administracije; ne daju ni oni da se smanjuje broj radnih mjesta, ne daju da se smanjuje plaća, tuže se sa nivoima vlasti i tako dalje – dodaje Puljić. On smatra da ljudi koji trenutno upravljaju najznačajnijim institucijama u zemlji građanima ne mogu osigurati bilo kakav napredak.

(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.