3.2.2017. 13:07
0
CCI poručuju: Pad produktivnosti rada Vlade FBiH u drugoj polovini 2016. godine
Federalna vlada u protekloj godini utvrdila je 63 zakona, a prva polovina godine bila je najproduktivnija u posljednjih nekoliko mandata, iako je došlo do pada produktivnosti od oko 35 posto u drugoj polovini godine, ocjena je Centara civilnih inicijativa (CCI).

Konsultant za monitoring Denis Telić kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da je u decembru prošle godine Vlada popravila ono što je bilo loše u prethodnim mjesecima, ali je neobičnim nazvao veliki broj vanrednih zasjedanja i čestih telefonskih sjednica, kakvih je bilo 40 posto od 85 sjednica.

- Vlada je  realizirala 2.713 mjera, što je najbolji rezultat poredeći s prethodnih šest godina, ali ona nije bila orijentirana na donošenje važnih mjera za građane, a tu mislimo na zakone i strategije - pojasnio je Telić.

Kada je u pitanju donošenje budžeta, napomenuo je, da je  donesen prije kraja godine, ali na netransparentan način i uz kršenje zakona o budžetima, a o tom dokumentu nije ni bilo rasprave u formi nacrta.

Naveo je i da je Ured premijera Vlade Federacije otvorio mogućnost bolje saradnje s organizacijama civilnog društva, pozivajući ih na uključenje u proces donošenja mjera važnih za građane Federacije radi donošenja što boljih rješenja.

Konzultantica za monitoring CCI-a Lejla Deronja- Suljić govorila je o radu Federalnog parlamenta, naglašavajući da je ozbiljnost problema najuočljivija pri pogledu na program rada Predstavničkog doma.

- Od 144 zakona koliko je planirano programom rada, Parlament je u 2016. godini usvojio 16 zakona, odnosno 11 posto, što znači da Parlamentu za realiziranje godišnjeg programa rada, ovim tempom, trebaju još dva četverogodišnja mandata - istaknula je.

Podsjetila je da brojni važni zakoni nisu doneseni, poput zakona o šumama koji nije usvojen u prethodih nekoliko mandata, usvojene su samo dvije strategije, a oba doma prekršila su poslovničke odredbe koje se odnose na izradu programa rada i u vezi  s programom rada za ovu godinu.

- Ionako nizak stepen zakonodavnih aktivnosti Vlade, dodatno se drastično umanjuje neadekvatnom reakcijom i nedovoljnim radom Parlamenta - kazala je, dodajući da zabrinjava pokušaj korištenja Ustavnog suda BiH za blokadu sistema.

Preporuka CCI-a je da oba doma Parlamenta trebaju što prije usvojiti programe rada za 2017. godinu te da i Vlada i Parlament u nastavku ovog mandata trebaju posvetiti veću pažnju realizaciji planiranih obaveza fokusirajući se na ključne problem građana i njihovo rješavanje.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.