9.2.2017. 21:05
0
Dom naroda PFBiH usvojio Prostorni plan, stvoreni preduslovi za nastavak gradnje koridora 5C
Delegati Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojili su Prostorni plan područja posebnih obilježja od značaja za FBiH "Autocesta na koridoru 5C" koji će važiti u narednih 20 godina. Delegati su usvojili i Vladine amandmane, koji definiraju kompletnu trasu autoputa 5C od Svilaja (granica s Hrvatskom na sjeveru) do Bijače (granica s Hrvatskom na jugu).

Usvojeni Vladini amandmani znače i izmjene na trasi koridora 5C. Najznačajnije izmjene se odnose na dionicu Konjic (petlja Ovčari) - Mostar Sjever. Vlada je zatražila da dionica ide tunelom kroz Prenj, što će skratilo trasu autoputa za 18 kilometara, ali osigurati i znatne uštede.

Prema novim Vladinim amandmanima, trasa autoputa na dionici Mostar Sjever - Mostar Jug bi umjesto kroz Blagaj prolazila između aerodroma Mostar i magistralne ceste M17.

Planirane korekcije trase od Doboj-Juga do Drivuše treba da riješe pitanje priključka autoceste Tuzla - Žepče na autocestu na koridoru 5C i definiraju trasu koridora kroz Žepče.

Federacija BiH do sada ima izgrađena 92 kilometra autoputa na koridoru 5C, a do kraja 2018. godine u funkciji bi trebalo biti novih 40 kilometara, piše Patria.

(Patria)

Koridor 5C
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.