2.4.2017. 12:32
5
U BiH nezaposleno 511.922 osoba, veliki interes za odlazak u Njemačku i Sloveniju
Krajem januara 2017. godine u BiH je bilo nezaposlenih 511.922 osoba. U odnosu na prethodni mjesec broj nezaposlenih osoba je veći za 1.900 osoba i to se nezaposlenost povećala u Federaciji BiH za 1.358 osoba, u Republici Srpskoj za 466 osoba, a u Brčko distriktu BiH za 76 osoba, piše agencija Patria.

Stopa registrovane nezaposlenosti za decembar 2016. godine iznosila je 40,9%.

Kako navodi Goran Rosić, urednik portala euposao.de jedinog regionalnog portala koji objavljuje oglase za posao u Njemačkoj i drugim zemljama EU, namijenjene isključivo stanovnicima BiH, Srbije i Crne Gore u prva tri mjeseca 2017. godine zabilježen je povećan interes stanovnika za odlazak na rad u zemlje EU u odnosu na isti period prošle godine.

- Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, najviše zainteresovanih za posao u inostranstvu je u Brčkom, dok je u Srbiji najveće interesovanje u Vojvodini. Kada je riječ o zanimanjima, ubjedljivo najveća ponuda je za varioce, njegovatelje i fizioterapeute - kaže Rosić.

Inače, zainteresovani za odlazak na rad u inostranstvo konkurse za posao, osim na ovom portalu, mogu potražiti i u štampanom izdanju – oglasniku EU posao, koji je od skoro u prodaji na kioscima širom BiH, Srbije i Crne Gore.

Prema podacima koje je objavila Agencija za rad i zapošljavanje BiH u 2016. godini posredovala je u zapošljavanju ukupno 5.857 građana BiH, po osnovu realizacije Sporazuma o zapošljavanju sa Republikom Slovenijom i Dogovora o posredovanju pri zapošljavanju radnika u SR Njemačkoj.

- Od tog broja u Republici Sloveniji je zaposleno 4.778 naših građana, a u SR Njemačkoj 1.079 naših građana – kažu iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

(Patria / Haris Ahbabović)

5
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.