26.4.2017. 18:11
0
Hoće li BiH napokon donijeti plan za rješenje krize u Agrokoru?
Povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak u četvrtak dolazi u posjetu BiH. Ramljak će se u Sarajevu sastati s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, ambasadorom Hrvatske u BiH Ivanom Del Vechiom, te predstavnicima firmi iz BiH koje posluju u sastavu Agrokora - Agrokor Grude, Ledo Čitluk, Zvijezda Sarajevo, Konzum Sarajevo, Velpro Sarajevo i Superkartica Sarajevo.

Iako je bilo predviđeno da se sa Ramljakom sastanu ministri finansija, te vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović, oni ipak neće biti prisutni na sastanku, zbog ranije preuzetih obaveza.

Vijeće ministara BiH još uvijek nije zauzelo pravi stav, i čini se da nema plan kako da zaštititi bh. firme koje posluju unutar koncerna Agrokor, a prije svega radna mjesta.

Hrvatska Vlada je prije skoro mjesec dana usvojila Lex Agrokor, plan za spas ove kompanije, a to je isto jučer uradila i Vlada Slovenije usvojivši Zakon nazvan Lex Mercator.

Slovenski ministar privrede Zdravko Počivalšek je tokom glasanja u Parlamentu istakao kako je primarni cilj Lex Mercatora zaštita radnih mjesta slovenskih radnika i sprečavanje da se novac iz slovenskih firmi prelije na račune Agrokora u Hrvatskoj. Upravo to je u intervjuu za agenciju Patria kazao i ekonomski analitičar Damir Miljević.

- Lex Mercator "stručno je i politički" utemeljen i to je primjeren način da se zaštite slovenski javni interesi - rekao je nakon usvajanja Zakona premijer Slovenije Miro Cerar, dodavši da je Slovenija zbog krize u Agrokoru morala učiniti prvi korak na spašavanju radnih mjesta i slovenskih interesa.

Vijeće ministara BiH, kao i entitetske Vlade, do sada su uvjeravale dobavljače u BiH i zaposlenike Agrokorovih firmi da straha za radna mjesta nema.

Dobro bi bilo da se nakon sutrašnjeg sastanka, odgovorni u BiH povedu primjerom Slovenije i objave konkretan plan kako zaštititi interes BiH i bh. radnika.  

Ukupan dug prema dobavljačima kreće se između 150 i 300 miliona KM, ali o tačnim podacima niko ne želi otvoreno govoriti. 


(Patria/Admir Oručević)

Agrokor
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.