2.5.2017. 9:48
0
Atina i kreditori postigli dogovor: Atini potrebno oko 7,5 milijardi eura za isplatu dugova u julu
Grčka i njeni strani kreditori postigli su rano jutros dugo očekivani dogovor o sprovođenju reformi i nastavku programa finansijske pomoći, rekao je grčki ministar finansija Euklid Cakalotos.

"Zaključeni su pregovori o tehničkom dogovoru u vezi sa svim pitanjima. Sada je otvoren put za razgovore o umanjenju duga", rekao je Cakalotos. 

Dvije strane su šest mjeseci vodile razgovore o reformama na tržištu rada, u segmentu eneretike, o smanjenju penzija i povećanju poreza, a situaciju su otežavali neusklađeni stavovi EU i Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ o fiskalnim ciljevima. 

Grčka sada treba da usvoji dogovorene mjere u formi zakona prije nego što ministri finansija zemalja evrozone odobre isplatu novih zajmova. Atini je potrebno 7,5 milijardi evra za isplatu dugova u julu. 

Sljedeći sastanak ministara finansija evrozone zakazan je za 22. maj, a grčki dug će biti jedna od tema. 

Atina je obećala da će smanjiti penzije tokom 2019. godine i umanjiti poreske olakšice tokom 2020. godine da bi postigla uštedu u vrijednosti dva odsto bruto društvenog proizvoda. 

Ukoliko nadmaši zadate ciljeve, Grčkoj će biti dozvoljeno da aktivira seriju poteza za ublažavanje dodatnih mjera štednje, a jedan od njih je smanjenje poreza. 

U nacrtu dokumenta koji je Rojters dobio na uvid, MMF navodi da Grčka može da postigne primarni suficit od 2,2 odsto u 2018. godini i da u periodu od 2019. do 2021. godine teba da pokuša da postigne 3,5 odsto. 

MMF smatra da poslije toga ciljani suficit može biti umanjen na 1,5 odsto. 

Kreditori iz evrozone vjeruju da Atina može da postigne dugoročni primarni suficit od 3,5 odsto. 

(Srna / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.