3.5.2017. 13:45
0
Hercegovački vinogradari traže proglašenje elementarne nepogode
Svi vinogradari s područja Hercegovine pogođeni su mrazom koji se dogodio prije desetak dana i pričinjene su jako velike štete te stoga tražimo da se na razini Hercegovačko-neretvanske i na federalnoj razini proglasi elementarna nepogoda - istaknuo je danas predsjednik Grupacije vinogradara i vinara Gospodarske komore Federacije BiH Josip Marjanović.

 -  Visinu šteta sada je teško procijeniti. Treba ispoštovati proceduru tako da vinogradari koji su oštećeni štetu trebaju prijaviti u svojoj Općini, a iza toga izlaze komisije koje će procijeniti stvarno stanje. Na nekim položajima štete su 10 do 20 posto a  na većini položaja od 50 do 100 posto – istaknuo je Marjanović uoči sastanka Grupacije vinogradara i vinara Gospodarske komore Federacije BiH koji se održava u Mostaru.

 Po njegovim riječima, općina Čitluk jutros je proglasila elementarnu nepogodu, a ranije je to učinila općina Čapljina. Također, u Zapadnohercegovačkoj županiji općine Ljubuški i Široki Brijeg proglasile su stanje elementarne nepogode. Sada se čeka da spomenute dvije županije proglase elementarnu nepogodu.

-  Štete ovakvih razmjera nisu nikada bile. Bile su sporadične štete od mrazeva, prije tri–četiri godine bile su štete od krupe i naplatili su se neki manji iznosi – istaknuo je Marjanović.

  Što se tiče poticaja, Marjanović navodi kako Federalno ministarstvo poljoprivrede potiče vinogradarstvo s 900 konvertibilnih maraka po hektaru s tim da moramo imati minimalno jedan hektar zasađene površine a maksimalno 150 hektara.

- Apelirat ćemo Ministarstvo da potiče i sadnju novih nasada, odnosno da stimulira sadnju novih nasada vinograda – kazao je Marjanović.

 Vlasnik plantaže stolnog grožđa Revita plan na Buni Zlatko Huskić kazao je kako je njegova plantaža na preko 100 hektara u velikoj mjeri pogođena mrazom, odnosno da su štete na nekim sortama i do 70 posto. Šteut je procijenio na 1,5 do 2 milijuna maraka.

Huskić navodi kako će se šteta protegnuti i na iduću godinu. 

- Dajte da spasimo iduću sezona jer ova je sezona- apelirao je Huskić, navodeći kako je situacija teška, ali rješiva.

  - Država se mora uključiti raznim mjerama. Svi  smo mi spremni početi osiguravati prinose, međutim, mi ne možemo osigurati prinose jer osiguravajuće kuće ne žele to napraviti. Prinose možemo osigurati u simbiozi osiguravajućih kuća, nas proizvođača i države odnosno federalnog i županijskog ministarstva poljoprivrede – istaknuo je Huskić

 Vlasnik Podruma „"Andrija" s Paoče, kod  Čitluku Miro Ćorić istaknuo je kako je šteta u njihovim vinogradima i vinogradima njihovih kooperanata 90 posto.

 - Šteta će se osjetiti u iduće dvije godine – poručio je Ćorić, ali smatra kako bi se i nešto moglo spasiti.

 - Treba sačekati da prirodno otpadne ono što je smrzlo i onda će spavajući pup krenuti -  istaknuo je Ćorić.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.