4.5.2017. 13:04
0
TIBiH otkrio nove zloupotrebe u zapošljavanju u RS-u
Transparency International u BiH (TI BiH) je na osnovu prijave, pristigle iz Centra za pružanje pravne pomoći u borbi protiv korupcije, utvrdio zloupotrebe prilikom zapošljavanja u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP).

Ta institucija je za više osoba izdala uvjerenje o radnom iskustvu na osnovu angažmana putem ugovora o djelu zaključenog sa RUGIPP, iako je to u suprotnosti sa Zakonom o radu, tvrdi se u saopćenju TIBiH.

Sporna uvjerenja su, kako navode, izdavala se u različite svhe, pa i radi učešća na konkursima za radna mjesta u drugim organima uprave, a sporno je i to što su prijavljene osobe na osnovu nezakonitih uvjerenja o radnom iskustvu stekli i uslove za polaganje stručnog ispita za rad u upravi.

TIBiH je, postupajući po prijavi, tražio mišljenja od Agencije za državnu upravu, Ministarstva uprava i lokalne samouprave i Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, a sve tri institucije su potvrdile da imajući u vidu odredbe Zakona o radu angažman na osnovu ugovora o djelu „ne može biti osnov za sticanje radnog iskustva u republičkim organima uprave.

Iz TIBiH su zatim podnijeli zahtjev za vršenje inspekcijskog pregleda Republičkoj upravi za inspekcijske poslove, koja je po izvršenom inspekcijskog pregledu utvrdila da je prekršeno više propisa, uključujući i Uredbu o stručnom ispitu za rad u upravi. Inspektori su donijeli rješenje kojim su naložili RUGIPP-u da ukine rješenja o zasnivanju radnog odnosa sa pet prijavljenih osoba kojima je suprotno važećim propisima bilo izdato uvjerenje o radnom iskustvu na osnovu ranije zaključenih ugovora u djelu, čime su potvrđeni navodi iz anonimne prijave po kojoj je postupao TIBiH, navode iz te nevladine organizacije.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS nedavno je u reviziji učinka iznijela zabrinjavajuće nalaze o angažovanju fizičkih osoba bez zasnivanja radnog odnosa u organima uprave, ističući kako se osobe koje se na taj način angažuju biraju na netransparentan način, te da ugovori o djelu koji se sa njima zaključuju nisu primjereni jer često uspostavljaju odnos poslodavac-radnik.

-Praksa izdavanja uvjerenja o radnom iskustvu na osnovu ugovora o djelu koju je utvrdio TIBiH, samo je potvrdila revizorske nalaze ukazujući na još jedan model nezakonitog zapošljavanja u javnoj upravi kako su određene osobe favorizovane pogrešnom primjenom propisa, navode iz TIBiH.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.