11.5.2017. 13:11
1
Opozicija u RS-u se priključila protestu radnika 'Mittala'
Lideri opozicije u Republici Srpskoj (RS) priključili su se danas u Banjoj Luci protestnoj šetnji radnika prijedorskog "ArcelorMittala" dajući podršku njihovim nastojanjima da se zaustavi prodaja akcija RS-a u Rudniku željezne rude "Ljubija" Prijedor.

Oko 600 radnika “Mitatala” danas protestuje u Banjoj Luci u znak protivljenja odluci Vlade da državne akcije u Rudniku željezne rude "Ljubija" Prijedor proda firmi "Israeli investment group".

U protestnu šetnju sa radnicima “Mittala” uključili su se lider SDS-a Vukota Govedarica, PDP-a Branislav Borenović, predstvanici NDP-a te radikala.

Prethodno su radnici “Arcelor Mittala” u Narodnu skupštinu RS-a predali pismo u kojem su izrazili nezadovoljstvo odlukom Vlade RS-a da državni kapital u Rudniku željezne rude “Ljubija” proda firmi “Izraeli investment group” u kojem traže da se “oni koji vode zemlju da se okrenu narodu i onim koji su ih birali”.

Traže od poslanika da ne prodaju rudnik Evgeniju Zotovu, vlasniku firme "Israeli investment group", za koju tvrde da nije “kredibilna i ne znaju odakle je taj čovjek i gdje radi”.

Ističući da je firma "Mittal", koja sada upravlja "Ljubijom", "korektan poslodavac već 14 godina te da imaju prosječne place od oko, kako tvrde, 1.100 KM.

Rudari su, kazao je jedan od njih, Mile Đurić, pozvali poslanike da ne dozvole "propast hiljada porodica, posebno iz regije Prijedor".

Istakli su da neće stati, te da su spremni i na radikalne poteze, ako vlast ne uvaži njihove zahtjeve.

Ukoliko bi "Israeli investment group" kupio 64,9 posto državnih akcija u Rudniku željezne rude "Ljubija", postat će vlasnici i 49 posto akcija u "ArcelorMittalu" Prijedor, a na osnovu odluke iz 2004. godine.

Protest nastvaljaju u  Parku "Mladen Stojanović" uz protivljenje prodaji "Ljubije" Izraelcima, čija firma je ponudila za njene akcije 92 miliona KM, a "ArcelorMittal" 63,6 miliona KM.

Zasad nije izvjesno da li postoji skupštinska većina za potvrdu Vladine odluke, budući da DNS, stranka koja je dio vladajuće koalicije u RS-u, ne podržava prodaju "Ljubije" preduzeću "Israeli investment group", a protiv je i opozicija.


(Fena/Admir Oručević)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.