12.5.2017. 12:56
1
MMF: Nedostatak radne snage prijetnja za rast u regiji
Dugoročni ekonomski rast u regiji srednje, istočne i jugoistočne Evrope (CESEE) mogao bi biti blokiran zbog sve manje radne snage i slabe produktivnosti, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF), piše portal Indikator, prenosi Patria.

- Većina radne snage u regiji smanjuje se zbog starenja, ali i zbog iseljavanja. Tokom vremena, rastući broj penzionera i smanjivanje radne snage će sniziti rast i proširiti budžetski deficit - naveo je MMF u svom polugodišnjem izvještaju. 

Međutim, regiji se predviđa rast od 2,2% u 2017. i 2,4% u 2018. godini, ubrzavajući sa 1,5% u 2016. godini. 

- Uprkos zvučnoj ekonomskoj aktivnosti u regiji, približavanje između Zapada i CESEE vjerovatno će trajati duže nego što se mislilo. To je zato što je dugoročni potencijal rasta u većini zemalja CESEE još uvijek znatno niži nego što je bio prije globalne finansijske krize – stoji u izvještaju MMF - a. 

Za ubrzanje približavanja dohotka prema naprednom evropskoj nivou, zemlje CESEE moraju povećati svoju produktivnost i ulaganja. MMF također poziva te zemlje da rade na jačanju institucija, poboljšanju efikasnosti javnog sektora i povećanju učešća radne snage. 

Regija jugoistočne Evrope uključuje članice EU - Hrvatsku, Rumunjsku i Bugarsku i ne-članice EU Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju. Zemlje srednje i istočne Evrope su Slovenija, Slovačka, Poljska, Mađarska i Češka.

(Patria)

MMFBalkan
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.