24.5.2017. 15:11
0
Gutić otvorio regionalni energetski forum u Tuzli
Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić otvorio je danas treći dvodnevni stručno-poslovni skup ''Regionalni energetski forum Tuzla - REF'' na kojem će stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i država okruženja diskutovat o aktuelnim temama iz oblasti energetskih politika, primjeni novih tehnologija i pravcima razvoja energetike uopšte.

Prvi tematsko-programski fokus ovogodišnjeg REF-a je proces izgradnje Energetske unije, kao i osnovni koncepti takozvanog ''zimskog paketa reformi EU'' s osvrtom na refleksije na region.

- Energetski sektor se nalazi na velikoj prekretnici i za njegov opstanak i razvoj potrebne su nove investicije u savremene tehnologije. Vlada TK-a je svjesna ovog stanja i nastoji da bude aktivan partner u pronalaženju najboljih razvojnih rješenja. Mi s pažnjom pratimo procese restrukturiranja elektro-energetskog sektora u BiH i regionu, a posebno realizaciju započetih investicija na području TK-a - rekao je Gutić.

Poseban događaj u okviru REF 2017 posvećen je uključivanju i pružanju prilika mladim stručnjacima iz BiH i regiona da predstave svoje istraživačke radove i projekte kojima doprinose procesu energetske tranzicije.

Kao i prethodnih godina, na forumu učestvovuju predstavnici Sekretarijata Energetske zajednice iz Beča uz brojne druge međunarodne i bh. stručnjake u oblasti energetike i ekonomije, predstavnike nadležnih ministarstava, regulatornih institucija, operatora sistema, tržišta i akademske zajednice.

Nosilac aktivnosti REF-a 2017 je Udruženje za razvoj NERDA uz podršku European Climate Foundation sa sjedištem u Briselu, saopćeno je iz Vlade TK-a.


(Fena/Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.