5.7.2017. 15:30
0
Biznis forum u Tešnju: Loše stanje u privredi jedan od glavnih razloga odlaska mladih iz BiH
Država mora prestati potcjenjivati privredu, poručili su privrednici tokom biznis foruma „Rasterećenjem privrede do novih radnih mjesta“ koji je 29. juna, 2017. godine održan u Tešnju.
Kako su istakli učesnici, privreda je preopterećena brojnim nametima, taksama, visokim kamatnim stopama, obavezom plaćanja PDV-a do desetog u mjesecu, a brojni problemi mogu se riješiti i bez izmjena zakona, samo kad bi bilo više volje.

Loše stanje u privredi ne ulijeva sigurnost i mladi zbog toga odlaze. Odlazi i radna snaga i zato se određene izmjene moraju napraviti što prije.“ – istakao je Jasmin Bešić, izvršni direktor Instituta za razvoj mladih KULT.

U okviru Foruma, o gorućim problemima u bh. privredi razgovarali su privrednici, predstavnici resornih institucija vlasti, stručnjaci iz oblasti ekonomije, poslovnog okruženja i zapošljavanja, te mladi poduzetnici.

Općina Tešanj je još prije petnaest godina počela sa jačanjem privrede i uvođenjem olakšica za privrednike. Svjesni smo da je ekonomsko osnaživanje najvažnije za razvoj i mi nastavljamo koračati tim putem. Mi budućnost vidimo u jakoj privredi, poduzetništvu i start up biznisima.” – poručio je Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj.

Tokom foruma se govorilo o teretima koji ograničavaju rast i razvoj privrede u BiH, poput poreza na dodanu vrijednost, o budžetskim poticajima kojima vlast podržava privredu, ulogama vlasti u poticanju poslodavaca na zapošljavanje mladih, prednostima i manjkavostima postojećih programa aktivnih politika zapošljavanja dostupnih poslodavcima i nezaposlenima, kao i načinima podrške novim biznisima i samozapošljavanju.

Cilj biznis foruma je okupiti predstavnike vlasti, privrede i mlade ljude radi vođenja konstruktivnog dijaloga o pitanjima unapređenja poslovnog okruženja i prilika za zapošljavanje u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Biznis forum „Rasterećenjem privrede do novih radnih mjesta“ organizovao je Institut za razvoj mladih KULT uz podršku Općine Tešanj, a u okviru inicijative "Poslovni prostor BH" koju vodi Institut za razvoj mladih KULT, a koja je dio Projekta održivosti civilnog društva u Bosni i Hercegovini (CSSP), koji realizuju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koji je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.