4.8.2017. 12:19
0
Šarović: BiH bi u decembru mogla pristupiti STO, očekujemo dozvolu za izvoz pilećeg mesa i jaja u EU
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović kazao je da je BiH favorit za pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i da to očekuje već u decembru, na skupu koji će se održati u Argentini, piše novinska agencija Patria.

U isto vrijeme za BiH je dobra vijest da krajem septembra u kontrolu stiže inspekcijski tim Inspektorata za Evropsku uniju koji će kontrolisti oblast peradarstva i proizvodnju konzumnih jaja. 

Ministar Šarović izrazio je nadu da će nakon ove posjete BiH biti stavljena na listu zemalja koje mogu izvoziti prerađevine od pilećeg mesa, pa vjerovatno i jaja. Odabrane su kompanije koje bi mogle ispuniti tražene uvjete. Šarović je pojasnio da su kada je bila riječ o kontroli kompanija za proizvodnju mlijeka bili odabrali tri, a sada ih devet izvozi.

S obzirom da je Hrvatska povećala naknade za inspekcijski pregled voća i povrća uvezenog iz trećih zemalja što uključuje i BiH, to je izazvalo revolt bh. izvoznika.

- Mi očekujemo da će Hrvatska povući pravilnik, ili ga revidirati. Oni ne smiju da nas ljute na bilo koji način, moraju da nas poštuju. Pravo rješenje je da napravimo efikasan i brz dogovor - rekao je Šarović.

(Fena/Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.