22.8.2017. 20:52
0
Damir Miljević: Broj blokiranih računa govori da je situacija u privredi sve teža
Centralna banka Bosne i Hercegovine saopćila je da je zaključno s krajem juna u Bosni i Hercegovini blokirano čak 73.836 računa, piše agencija Patria.
Prema podacima koje je objavila CB BiH, broj firmi kojima je blokiran barem jedan račun je 63.431.

Među firmama kojima su blokirani računi su male prodavnice, mesnice, omladinske sportske škole, ali i nekadašnji veliki privredni giganti poput Energoinvesta ili čapljinske Laste. Uglavnom se radi o firmama kojima je blokiran jedan račun, ali ima i onih kojima je blokirano čak sedam i više računa poput Feroelektra.

Broj blokiranih računa raste iz godine u godinu, što pokazuje i podatak da je 2004. godine bilo blokirano 2.484 računa, dok je danas broj blokiranih računa stigao do brojke od skoro 75 hiljada.

Ekonomski analitičar Damir Miljević za agenciju Patria kaže da je to posljedica lošeg i potpuno nefunkcionalnog pravnog sistema u zemlji.

- To je, po mom mišljenju, posljedica lošeg i nefunkcionalnog pravnog sistema u tom segmentu (neadekvatni i nejasni propisi, sporost u riješavanju privrednih sporovai sl.), kao i činjenice da se privredom, unaprijeđenjem uslova poslovanja i vladavinom prava vlasti u BiH na svim nivoima već duži niz godina ne bave – kaže Miljević. 

Miljević dodaje i da je država malim privrednicima nametnula velike poreze i doprinose koje oni jednostavno nisu u mogućnosti da ispune i tako ne mogu da opstanu u tržišnoj utakmici s velikimk kompanijama.

- Nagomilavanje broja blokiranih računa firmi samo govori da je situacija u privredi sve teža i da je nelikvidnost glavna odlika privrednog sistema – ističe Miljević.

Jedan od razloga zbog kojeg dolazi do blokiranja računa je, smatra Miljević, taj što su svugdje u svijetu Zakonom o rokovima plaćanja firme dužne plaćati svoje obaveze u roku od 30 do 60 dana, dok se kod nas ta obaveza odlaže u nedogled, što na kraju dovodi do problema.

Miljević smatra kako će ovakva katastrofalna situacija u domaćoj privredi za posljedicu imati sve težu ekonomsku i socijalnu situaciju. 

- Posljedica svega je pravna nesigurnost, nizak nivo domaćih i inostranih investicija u zemlji i u skladu sa tim sve teža ekonomska i socijalna situacija – zaključio je Damir Miljević za NAP.

(NAP/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.