8.9.2017. 20:05
3
Bh. ugostitelji poručuju: Predloženi zakon o zabrani pušenja gasi radna mjesta
Iz Udruženja hotelijera i restoratera tvrde da je nacrt zakona o zabrani pušenja u Federaciji najrestriktivniji u Evropi i s pogubnim posljedicama na industriju turizma i ugostiteljstva u BiH.

Iz Udruženja su danas izjavili da rade u BiH, da promovišu ljepote kojima BiH obiluje, da se bore za svako radno mjesto, ali, dodaju, ponuđeni nacrt zakona, po svim njihovim proračunima, bez egzistencije ostavlja bezmalo 20 posto stanovništva.

“To su čiste brojke do kojih se dolazi jednostavnom komparacijom sa zemljama u okruženju i sa zemljama Evrope koje su usvojile slične zakone”, naveli su iz Udruženja, dodajući da hotelijeri i restorateri u BiH u vlasništvu imaju više od 20.000 privrednih subjekata, koji zapošljavaju više od 150.000 osoba osiguravajući egzistenciju za više od 500.000 građana u BiH.

Oni su poručili da podaci udruženja PROI, koje se zalaže za uvođenje ovog zakona u Federaciji, nisu realni i ne prikazuju pravu sliku.

Iz udruženja PROI ranije su saopćili da otpor donošenju ovakvog zakona u Federaciji “ukazuje da se radi o strateškom i iskoordiniranom napadu na efikasne zakonske mjere koje bi, kada bi se uvele, imale potencijal da spase hiljade života građana naše zemlje. Naravno, duhanska industrija ne brine se o zaštiti zdravlja i života građana, već o svom profit”.

Iz Udruženja hotelijera i restoratera negiraju ove optužbe. Poručili su da su predlagaču zakona o zabrani pušenja dostavili set mjera koje je neophodno uključiti u nacrt zakona kako bi se osiguralo da BiH ima zakonska rješenja koja postoje i u zakonodavstvima najrazvijenijih zemalja, poput Njemačke i Austrije.

(Patria / Haris Ahbabović)

3
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.