21.11.2017. 12:48
1
Fadil Novalić poručuje: Očekujem da se niko od parlamentaraca ne igra sa sudbinom 408.000 penzionera u FBiH
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je, uoči vanredne sjednice Predstavničkog doma na kojoj bi danas trebao biti razmatran prijedlog novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, pozvao na ozbiljnost i izostanak svakog politikanstva kada je riječ o tom zakonu jer se niko, kako je rekao, ne smije igrati sa sudbinom 408 hiljada penzionera u FBiH.

- Mi smo svjesni problema penzionera i Vlada FBiH je zaista najviše truda u ovom mandatu uložila u tvorenje jednog modernog, kvalitetnog i pravednog zakona za penzionere. Ovaj put smo napravili još jednu bolju varijantu i skladu s očekivanjima penzionera. Ja danas očekujem da se niko od parlamentaraca ne igra sa sudbinom 408 hiljada penzionera u FBiH – istakao je Novalić. 

I penzioneri su, kako je dodao, pozvali sve aktere na tom putu usvajanja zakona da se taj zakon usvoji, jer je sadašnji set zakona donio ogromnu nepravdu i velike privilegije za pojedine kategorije i sa druge strane vrlo niske penzije posebno za one ljude koji su ih zarađivali u realnom sektoru.

- Nama je PIO potreban za dugoročnu finansijsku održivost i ja mogu poručiti svima da, ukoliko se danas ne usvoji zakon o PIO-u, više ne mogu kao premijer garantirati redovitost isplate i budućnost penzionog fonda u situaciji kada se povećavaju izdaci - dodao je Novalić.  

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlementa FBiH sazvana je za danas, a dugo najavljivani prijedlog novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju je prva predviđena tačka dnevnog reda. Taj akt je Parlamentu predložen iz Federalne vlade po hitnom postupku.

(Fena / Haris Ahbabović)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.