26.12.2017. 17:50
0
SDP traži povlačenje prijedloga Zakona o PIO iz parlamentarne procedure
Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine traži od Vlade Federacije BiH, premijera Fadila Novalića i SDA, da sa dnevnog reda 24. vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH povuku prijedlog Zakona o Penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) FBiH.

Kako se navodi u saopćenju za javnost ove stranke, zakon je neophodno povući iz dva razloga. Prvi je što je zakon, kako tvrde u SDP-u, loš i što će dovesti do značajnog smanjenja penzija za gotovo sve buduće penzionere, a što je nepravedno i suprotno usvojenoj Strategiji reforme PIO.

-Drugi razlog je što je način na koji je sazvana sjednica, na kojem je prijedlog Zakona o PIO uvršten u Dnevni red, neustavan, gotovo na identičan način kao i kada je usvojen Zakon o radu, a što je Ustavni sud FBiH naknadno ocijenio neustavnim. Potpuno je izvjesno kako istu sudbinu čeka i prijedlog Zakona o PIO, ukoliko parlamentarna većina odluči provesti proceduru do kraja na neustavan način na koji je započela - saopćeno je iz SDP-a.

Istovremeno, SDP traži od Vlade FBiH da u roku od 30 dana predloži izmjene i dopune postojećeg Zakona o PIO, kojim bi se "uklonila anomalija koju u sistemu PIO pravi postojeći član 51., a koji omogućava određenim kategorijama zaposlenika nerealno visoke penzije".

-Također, kroz izmjene postojećeg zakona moguće je osigurati i povećanje penzija za 10 posto penzionerima koji su penzionisani do 1998. godine i pet posto penzionerima koji su penzionisani do 2007. godine, kako je Vlada predložila u prijedlogu novog Zakona o PIO, a za šta tvrdi kako je osigurala sredstva u prijedlogu Budžeta za 2018. godinu. Nakon ovoga, potrebno je otvoriti dijalog sa svim zainteresiranim stranama i postići dogovor oko novog Zakona o PIO, koji mora biti u skladu sa odredbama Strategije reforme PIO, koju je usvojio Parlament FBiH - navodi se u saopćenju za javnost SDP-a i dodaje kako će SDP iskoristiti sva demokratska sredstva kako bi se odbranio demokratski poredak ukoliko "Vlada BiH nastavi insistirati na lošem zakonu, a parlamentarna većina na kršenju Poslovnika i Ustava FBiH".

(Fena / Haris Ahbabović)

SDPPIO
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.